Министър Денков: Дадохме варианти за избор на родителите, не разбирам защо протестират

Дали сме два варианта и те са отворени за избор на родителите. Не разбирам защо родители и учители ще протестират срещу въвеждането на тестовете. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков по повод организирания днес протест.

„Дали сме свобода. Който иска децата му да бъдат тествани, да влизат в училище. Който не иска, да бъдат извън училище и да бъдат обучавани в електронна среда. Това са двата са варианта и те са отворени за избор на родителите. Нищо повече не може да се направи“, заяви той.

Министърът обясни, че няма как да се посочи конкретна дата, на която най-малките ученици да се върнат в клас, защото това зависи кога ще се сключат договорите за доставката на тестовете. „Надявам се да няма изненади. Без тези стъпки да са направени ние не можем да планираме следващите. Затова толкова предпазливо подхождам към дати и отваряне на училища. Правим всичко възможно това да се случи максимално бързо“ , заяви акад. Денков. Той допълни, че след като стане ясно какви ще са тестовете, от МОН ще обяснят кой и как ще ги прави, какъв изборите имат родителите. „В момента има много въпроси, които стоят отворени, но няма как да отговорим без да знаем кои са тестовете. Първо трябва да видим какви ще са тестовете и тогава ще се говори в конкретика. Някои от тях могат да се правят само от децата. Има възможност да се правят и от родителите, но трябва да осигурим достатъчно контрол, за да знаем, че е възможно“, разясни той.
Министърът посочи още, че има общини, в които училищата продължават да работят, въпреки че са в области с висока заболеваемост. „Това са по-малките населени места. В по няколко общини в тъмночервените области има присъствено обучение или занятия на ротация“, каза акад. Денков.

В друг общини обаче заболеваемостта нараства. В София вече е над 1300, което е в пъти над заложените първоначалните граници.

„Докато не се пречупи крива и не тръгне надолу, няма никакво място за спокойствие. Както многократно стана дума през последните дни, ако не почнат да намаляват бройките, има и други опции. Това трябва хората да го разберат. Това , че някой около тях не е болен, не означава, че болниците вече не са пълни и в тях няма деца и младежи“, заяви акад. Денков.

По думите му в училищата в момента не е безопасно. “Бройките на деца и младежи, които имаме днес, са при предишните нива на заболяемост, тъй като това е случва със закъснение, затова трябваше много бързо да се реагира, за да намалим риска от многократно нарастване на болните деца“, обясни той.

В Деня на народните будители министърът призова обществото да се довери на науката и хората, които дават решения. „Една от болестите, които имаме днес, е че се намесиха твърде много псевдолидери, които само критикуват без да дават никакви решения. Например, псевдорешението „Пуснете децата на училище без никакви мерки“, което се чува толкова често, е решение как да разболеем децата си. Това трябва да стане ясно на всички“, коментира акад. Денков.

Подобни статии