Министър Христо Проданов откри изложбата "Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО"

Министър Христо Проданов откри изложбата "Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО" в Музея на туризма в Университета по библиотекознание и информационни технологии, съобщиха от министерството.

"Културното наследство е много важно за България, то отваря врати за изцяло нов туризъм в страната ни", заяви министър Проданов. Паната в изложбата разкриват седем обекта, представящи културното наследство на България, два обекта на природното наследство и един сериен обект, в който участва и България. Могат да се видят гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" като част от сериен обект на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", Ивановските скални манстири, Природен резерват "Сребърна", Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк "Пирин", Боянската църква, Казанлъшка гробница, Старинния град Несебър и от Рилския манастир. Те са представени чрез професионални художествени фотографии и триезични научно издържани текстове.
Изложбата се реализира в партньорство с Министерството на туризма, Музея за туризъм, УНИБИТ, Държавния културен институт към министъра на външните работи, Националната комисия на България за ЮНЕСКО. На събитието присъстваха още д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм, проф. д-р Евгений Велев, директор на Музея на туризма, преподаватели, студенти, представители на Българския туристически съюз и други. Експозицията може да бъде видяна в сградата на УНИБИТ на бул. "Шипченски проход" 69А в София до края на март 2022 година.

Подобни статии