Министър Кацаров: Зеленият сертификат дава възможност на хората да работят и да общуват

Прилагаме мярката, която се прилага в цяла Европа – да се опитаме да спрем разпространението на вируса чрез въвеждането на „зелен сертификат“. Той дава възможност на хората да работят и да общуват. Изказването на министъра на здравеопазването е цитирано на фейсбук страницата на МЗ.

„От нас като общество зависи дали тази мярка ще даде резултат, или ще се наложи да въведем локдаун. За съжаление не използвахме лятото, за да се ваксинираме, не го правим и сега.

Зеленият сертификат ще се използва за влизане в местата, където се събират много хора – големи магазини, ресторанти, дискотеки, кина, театри, музеи. В градския транспорт няма да се изисква зелен сертификат, тъй като ако спре той, хората няма да могат да ходят на работа – ще спре и икономиката“, подчертава Кацаров и пояснява, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет и това е така по цял свят.

Само сертифицираните лаборатории имат право да издават сертификати. Те могат да разкриват изнесени пунктове и резултатът на пациентите се въвеждат в информационната система, пак се издава сертификат.

От организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат. Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Има други органи, които са разследващи, и могат да установят това.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

Някои хора демонстративно не спазват мерките. Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпим капацитета на система.

Подобни статии

 • Пандемията от ковид: най-важното през последната седмица

  Пандемията от ковид: най-важното през последната седмица

  Европейската комисия предложи ковид сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване.

  83
 • 1218 са новите случаи на коронавирус, 91,49 % от починалите лица за денонощието не са били ваксинирани

  1218 са новите случаи на коронавирус, 91,49 % от починалите лица за денонощието не са били ваксинирани

  1 218 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 568 от тях са установени с PCR, а 650 - с бързи антигенни тестове. 82,10 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал COVID-19. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 25 020. От тях 4 890 са PCR, а 20 130 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  86
 • Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

  Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

  Учени идентифицираха нова версия на коронавируса тази седмица, която според тях стои зад скорошния скок на инфекциите с Ковид-19 в Гаутенг - най-гъсто населената провинция на Южна Африка. Остава неясно откъде всъщност се е появил новият вариант, наблюдаван също при пътуващи до Хонконг и Ботсвана, предаде Асошиейтед прес.

  79