Министър Марияна Николова: Подготовката на курортите за зимен сезон 2020/2021 г. тече с пълна сила

Водя разговори с колегите ми от съседните страни и търсим възможности границите да не се затварят физически, а пътуването в краен случай да става с представяне на отрицателен ПСР тест. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНР. Вече са проведени работни срещи с турския министър на туризма Мехмед Ерсой, с посланиците на Гърция, Румъния и Сърбия. Предстои разговор и с посланика на Република Северна Македония.

По думите й подготовката на курортите за зимен сезон 2020/2021 г. тече с пълна сила. Въпреки пандемията, пътувания към зимните дестинации у нас ще има. Припом

“Бяха разписани указания за работа и аз вече съм на терен, за да следя за стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки, което е единственият начин да гарантираме безопасността на туристите”, заяви Николова. Тя отново подчерта, че туристическият сектор продължава да е най-засегнатият от пандемията. По предварителни оценки на Световната организация по туризъм спадът в страните от ЕС е около 85% досега, а генерираните загуби само за първите 8 месеца в световен мащаб се изчисляват на 730 милиарда долара. По отношение на предстоящия зимен сезон прогнозите са, че намалението ще е около 70 на сто.

Министърът обясни, че в предстоящия сезон отново ще разчитаме на пътуванията на родните туристи и посещения от съседните страни. През лятото отчетохме, че българите преоткриха страната като предпочитана дестинация за пътувания, очаква се тенденцията да се запази и през идните месеци. Николова посочи още, че от месец септември се работи и за летен сезон 2021. Следващата година ще е за специализирания туризъм, а акцентът ще бъде насочен към туристически услуги, към които има засилен интерес по време и след COVID-19. В това число влизат еко, селски, СПА, балнео, кулинарен и други видове туризъм.

Относно помощта за екскурзоводите, министърът припомни, че са разработени условия и възможности за подпомагане по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които са предоставени на Министерството на икономиката - отговорник за управлението на фонда.

“Те не са юридически лица, което създава трудности в предоставянето на финансирането, затова в момента се търсят начини как средствата да достигнат до крайните бенефициенти”, заяви вицепремиерът. По думите й това е възможно да стане до края на годината.

Подобни статии