Министър Николай Денков: БАН е водещата научна организация, а науката е в основата на успеха

Акад. Юлиан Ревалски съобщи, че 25 учени от БАН са в първите два процента на световнопризнатите учени според престижната класация на Станфордския университет.

Българската академия на науките /БАН/ е водещата научна организация у нас, която заедно с няколко от водещите висши училища, създава науката в България. Всички видяхме през последните години, че науката не е само интелектуално занимание, а че прогресът на човечеството се дължи изцяло на науката и на нейните приложения, каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков след тържественото събрание за 152 години от основаването на БАН.

Затова през последните години МОН, независимо от това кой е министърът, работи сериозно за това в България да се развива науката и тя да бъде полезна за обществото. Трябва да работим още повече, за да има доверие в научните резултати, които можем да използваме, като един от примерите е с ваксините. Надявам се всички да се научим, че науката и нейното приложение е в основата на успеха и на прогреса на България, изрази увереност проф. Денков.
В словото си на тържественото събрание министърът каза, че последните две години са показали колко е важна ролята на науката - не само като извор на знания, но и като извор на решения, когато има трудности. Образователният министър поздрави БАН за всички тези научни дейности, които Академията осъществява по време на пандемията, защото по думите му, БАН и специалистите в нея са на предния фронт в опита да убедят обществото ни да приеме постиженията на науката и по този начин да се запази здравето, живота, да се възроди икономиката и да задържат нашите деца в училище.
В отговор на въпрос дали ще има увеличение на бюджета на БАН за 2022 г., министър Денков каза, че се работи сериозно по въпроса и когато има яснота, ще бъде съобщено.
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза в словото си, че през последните две години пандемията от COVID-19 е белязала не само живота на всеки от нас, но се е отразила и на научната дейност на БАН. Българската академия на науките се включи активно със своята научна експертиза в борбата за преодоляване на тежките последствия от пандемията. Учени от различни области - биолози, имунолози, медици, математици, психолози, социолози, икономисти и други, разясняват, информират и съветват държавните власти и населението за различните аспекти на пандемичната ситуация, за необходимите предпазни мерки и за необходимостта от ваксинация, каза акад. Ревалски. Той припомни, че учени от Института по микробиология на БАН разработиха единствения в България научен проект за прототип на ваксина срещу COVID-19, финансиран от Института "Пастьор" в Париж.
Акад. Юлиан Ревалски съобщи, че 25 учени от БАН са в първите два процента на световнопризнатите учени според престижната класация на Станфордския университет. Тези български изследователи са от различни области на науката и са на челно място в съревнованието им с милиони техни колеги от цял свят, подчерта председателят на БАН.

Подобни статии