Министър Петков стартира изграждането на най-голямата фотоволтаична централа в страната

Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Кирил Петков взе участие в церемонията за стартирането на изграждането на Фотоволтаичен парк „Аурубис-1“ край завода на компанията в Златица. Предвидено е централата да бъде с инсталирана мощност от 10 мегавата и прогнозно годишно производство от 11 мегаватчаса. След като бъде завършена, тя ще се превърне в най-голямата слънчева електроцентрала за вътрешно производство на електроенергия от компания в страната.

Петков поздрави компанията за мащабната инвестиция и обяви, че инвестиции в „чисти” енергийни източници означават отговорност към обществото и към околната среда. По думите му днешното събитие е крачка напред за постигането на националните цели за по-голям дял на зелената енергия и за енергийна ефективност в българската индустрия и производство.

Изграждането на слънчевата електроцентрала стартира със специално събитие на производствената площадка на компанията в Средногорието, в което участваха още главният изпълнителен директор на Aurubis AG - Хамбург Роланд Харингс, ръководителите на „Аурубис България“ АД Тим Курт и ЧЕЗ България и представители на местните власти в Пирдоп и Златица.

„Слънчевата централа Aurbis-1 е важен стратегически проект за цялата ни компания по пътя ни към декарбонизирано бъдеще“, подчерта Роланд Харингс.

Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотоволтаични панела върху парцел от 104 000 кв. м. Строителството се извършва от ЧЕЗ ЕСКО, компания на ЧЕЗ Груп (Чехия) в България. Слънчевата електроцентрала Aurubis-1 ще оптимизира външното потребление на електроенергия на топенето с 11 000 MWh годишно, а за периода от 15 г. общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на близо 170 000 MWh. Ще бъдат спестени 4 000 тона емисии на CO2 годишно или над 60 000 тона за планирания период на експлоатация.

Подобни статии