Министър Стоилов обмисля дали да обжалва решението на ВСС да не освободи Гешев

Правосъдният министър Янаки Стоилов тепърва ще преценява дали ще обжалва пред ВАС решението на ВСС да откаже да разглежда искането му за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

По думите му не знае дали това е най-добрият път за път задълбочаване юридическата дискусия, но може пък така да се види какво ще е поведението на магистратите.

Стоилов заяви, че не би искал да се превръща в оценител на ВСС. Поясни, че вчерашното искане е било   тест за самостоятелността на ВСС,  но те се отказали да решават този тест. Намопони, че той не може да сменя състава на ВСС. По думите му  ВСС с годините са се превърнали в самодостатъчна структура и държавата й е необходима когато само се обсъжда бюджета й.

Министърът допълни, че не иска да дава препоръки. Поясни, че ВСС свършва мандата си след около 1 година и имало какво да се направи през тази година – със или без промени на високо ниво или чрез промени в закона за съдебната власт. Вие сте на ход, каза той.

По-рано в дебата Стоилов поясни, че по-работещо е да се определя "ад кох" прокурор, който да проведе разследване срещу обвинител номер 1, а след това да му се предложи кариерно израстване - например да стане съдия. 

По-късно шефът на ПГ на ДБ Христо Иванов поясни, че смяната на лица във ВСС няма да реши проблема. Именно затова те предлагат дебат за съдебната реформа чрез конституционни промени. Поясни, че не може целта да бъде ареста един или друг, а да няма хора, които да са безнаказани.

Подобни статии