Министър Стойчо Кацаров: Има сключени договори за 1,5 млн. теста за училищата, обявена е поръчка за още 2,5 млн. теста

"Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване в училищата на ученици и учители в училищата". Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да помага на образователната система със закупуване на тестове за Covid-19.

"Има сключени договори и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието", посочи служебният министър и добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък (27 ноември):

"Те са задържани от митнически контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица".

Обявена е втора покана за още 2,5 милиона теста за училищата.

"Вчера подписах договори за компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 милиона теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1,5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва", съобщи министър Кацаров.

По думите му проблемът е с доставките. "Има забавяния в транспорта, има забавяне на митниците, специално за тези щадящи тестове, които са за деца", каза той.

Министър Кацаров отново подчерта, че заповедта му е за връщане на учениците в училище, но при безопасна среда.

Подобни статии