Министър Велислав Минеков даде "толеранс" на в. „Труд“ да се изнесе от помещенията на МК

Министър Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в. „Труд“ да се изнесе и да намери нови офиси, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата, след като миналата седмица той изпрати писмо до редакцията, в което се цитира заповед за опразване до понеделник на помещенията в сграда на МК, които всекидневникът заема, съобщи "Монитор".

Министерство на културата иска сградата на ул. „Лъчезар Станчев“ 17, която е целенасочено проектирана и строена за нуждите на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) да бъде използвана по предназначение. Да се поместят скъпа апаратура и архив-памет на националната култура. По този начин се решава значимият въпрос за ефективната работа на министерството и условията за труд на неговите служители, казва се в позицията на МК относно казуса с в. „Труд“. Същото обяснение получи по-рано и „Монитор“ от пресцентъра на културното ведомство.

В позицията на министерството относно казуса се уточнява следното:

„МК има договор от 2015 г. с фирмата „Южен кръст 2001“ ЕООД.
Този договор не дава право за преотдаване на офисните площи на други фирми. МК не е имало и няма договор с „Труд Медиа“ ЕООД.
От 2015 г. до днешна дата фирмата „Южен кръст 2001“ ЕООД е некоректен платец. Налични са редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение“.
През 2016 г. министър Рашидов изпраща такава. През 2017 г. служебният министър Рашко Младенов също изпраща. През 2018 г. министър Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата, припомнят от там.
„Към днешна дата фирма “Южен кръст 2001“ ЕООД дължи на Министерство на културата общо 149 450,59 лв. за наеми и консумативи. Въпреки гореизложените факти министър Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в. “Труд“ да се изнесе и да намери нови офиси“, заключават в позицията си от МК.

Подобни статии