Миряна Сполярич Егер ще бъде първата жена начело на Червения кръст

Швейцарката Миряна Сполярич Егер ще стане първата жена, която ще оглави Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Това съобщи МКЧК - една от най-известните хуманитарни организации в света, цитирана от Франс прес.

Миряна Сполярич Егер ще заеме на 1 октомври 2022 г. мястото на сегашния ръководител на МКЧК Петер Маурер. В момента тя е директор на Регионалното бюро за Европа и постсъветското пространство на Програмата на ООН за развитие.

Маурер "е решил да напусне поста си през септември 2022 г., когато се навършват 10 години, откакто е поел президентството" на организацията, основана от Анри Дюнан през 1863 г. в Женева.

"Огромна чест и голяма отговорност е за мен избирането за президент на една организация, която дълго време ме е възхищавала с ентусиазиращата си мисия в цял свят", каза Миряна Сполярич Егер, цитирана в комюникето на МКЧК. Тя обеща, че ще защитава хуманитарните ценности на организацията и "ще представлява нуждите на най-уязвимите".

Петер Маурер заяви, цитиран от ТАСС, че Миряна Сполярич Егер ще даде приноса си към ролята на президента на МКЧК със своята "стратегическа визия, голям международен опит и широк дипломатически бекграунд".

Опитен дипломат, Сполярич Егер е работила на различни длъжности в швейцарската мисия в Ню Йорк, а също и в Близкия изток - в агенцията на ООН за палестинските бежанци. Има дипломи по философия, икономика и международно право от университетите в Базел и Женева. Тя е омъжена и майка на две деца.

Подобни статии