Мистерия обгръща случай на COVID-19 в Нова Зеландия

Здравните власти в Нова Зеландия все още не са открили източника на инфекция за мъж, който е дал положителен резултат за COVID-19, след като е прекарал две седмици в изолация, предаде ДПА.

Генералният директор на Новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд е съобщил за медиите, че мъжът се е завърнал от Индия в Нова Зеландия на 27 август и е прекарал задължителната изолация от две седмици в Крайстчърч. След завръщането си в Окланд той е проявил симптоми на зараза и е дал положителна проба за Ковид-19 на 18 септември.

Блумфийлд отбелязва, че здравните власти все още търсят източника на инфекцията.

"Той може да се е заразил в Индия преди заминаването, а инкубационният период за вируса да е бил необичайно дълъг. Това е рядкост, но може да се случи", казва генералният директор на здравната служба.

Възможно е също мъжът да е прихванал вируса по време на полета до Нова Зеландия, на мястото, където е прекарал задължителната изолация, или по време на полета до Окланд, допълва Ашли Блумфийлд.

"Не изключваме никоя от тези възможности и работим, за да разнищим казуса", казва Блумфийлд.

Нова Зеландия е регистрирала общо 1464 случая на COVID-19. Смъртните случаи са 25. В понеделник активните случаи в страната са 62.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии