Митко дарява джипа на лекарка от Пирогов

Анестезиоложката осиновила момченце със съпруга си, ще го вози на градина с колата

Димитър Димитров дари колата си.

Кюстендилецът Димитър Димитров, известен сред местните хора като благодетеля на бедни и социално слаби, дари личния си автомобил на анестезиолог от „Пирогов“.

Само преди три дни той обяви, че иска да направи добро и да подари колата на медик, работещ на първа линия в борбата срещу COVID-19. Единственото условие, което постави IT специалистът, бе желаещите да отговорят на въпроса защо са останали да работят в България. „Докторите, медицинските сестри, фелдшерите и санитарите са героите на нашето време“, категоричен беше Митко, както го наричат хората в Еремия. Малко след като отправи това предизвикателство в личния му профил във Фейсбук последваха стотици споделяния и номинации. Димитров обаче беше категоричен, че няма да оповести нито един от отговорите на лекарите, но ще посочи мотивите на избора си.

“Фармацевтите са се почувствали пренебрегнати, защото съм пропуснал да ги назова. Тяхната работа се е увеличила многократно и са принудени да обслужват фибрилни и кашлящи хора, както и да ги консултират при всяко претоварване на здравната система“, обясни кюстендилецът. Той допълни, че получил множество есета от доктори, които започвали с уточнението, че не искат автомобила, но са поласкани, че за пръв път някой иска да знае защо са останали у нас. А всъщност основната причина е, че са родени тук, близките и приятелите им са тук, обичат родината си и искат българите да са здрави и да не умират, посочва Митко. Само лекарите от малките населени места не скриват, че ако получат автомобила, ще могат да достигат и до тези пациенти, които към днешна дата не могат да разчитат на медицинска помощ заради окаяните, а на места липсващи пътища.
„Медицинските сестри и санитарите... Техните есета ме натовариха емоционално. И те са останали в България по същата причина, по която са останали и нашите доктори, но защо продължават да вършат тази работа, когато могат да чистят офиси, домове и входове за много повече пари? Те казват, че ако получат автомобила, ще го продадат. Първо, защото не могат да си позволят да поддържат автомобил, и второ, за да си платят сметките и да имат с какво да нахранят децата си. Какво битие сме отредили на тези хора ние като нация, че да заслужим този техен съзнателен мазохизъм“, обясни Митко. Той апелира спешно да се преразгледа системата на разпределение на средствата в здравеопазването и да няма санитар или медицинска сестра, който да получава под 1800 лева заплата за пълно работно време.
Димитров призова държавниците да си представят как работят на две места по 16-20 часа на ден, за да си докарат 1500 лева. Да си представят, че живеят така 10-20-30 години, без почивки и отпуски. „Да си представят тази работа детайлно – подлоги, катетри, кръв, изпражнения, стенещи пациенти, смърт, миризма на урина и формалдехид, примесена с усещане за висок вирусен товар във въздуха... Достатъчно. Намерете пари и дайте на тези хора това, което заслужават. Държавата България им дължи и компенсации със задна дата за нехуманното си отношение към тях в продължение на 30 години“, категоричен е Димитър. А след множеството писма и разкази от първо лице идва моментът, в който той се спира и на победителя. Такъв какъвто за него е д-р Иванова от болница „Пирогов“. За нея IT специалистът казва, че е анестезиолог, не разкрива първото й име, но говори с изключително възхищение и респект.
Анестезиологът д-р Иванова дори не е предполагала за инициативата на кюстендилеца. За нея разказват колегите й, които пускат писмо до Димитър. Именно така той се спира точно на нея. „В сегашната ситуация тя работи много и няма време за Фейсбук. А след работа тича вкъщи и отделя цялото време на сина си. Ако трябваше да я опиша с една дума, думата ще е „себеотрицание“. Доктор Иванова се е посветила изцяло на призванието да лекува хората“, разказва за избора си Димитър. За семейството й той казва, че д-р Иванова среща съпруга си на операционната маса, по време на анестезия. Година по-късно стават семейство, въпреки че тя е била наясно, че не могат да имат свое биологично дете. Това обаче не им попречило, скоро след това те осиновяват едно прекрасно момченце. „Д-р Иванова не разбира защо за останалите хора е толкова важно да предадат непременно своите гени, при условие че има толкова много деца в търсене на семейство. Защо едни хора трябва да се подлагат на ин витро в продължение на години, когато мечтата им за дете може да се сбъдне веднага. Едва ли има някой, който не е схванал защо доктор Иванова спечели този импровизиран конкурс“, разяснява благодетелят от село Еремия.
А що се отнася до автомобила, той определено ще бъде от полза на анестезиоложката, тъй като детенцето й няма възможност да посещава близка детска градини заради липсата на уседналост. Така на нея се налага ежедневно да пътува до друго населено място само и само момченцето да е заедно с връстниците си.

Подобни статии