Митко с чорапите - талисманът на Капана, е винаги усмихнат, идва със стоката си пеш от „Столипиново“

Израснал е в домове, издържа брат и майка

Варненският адвокат Ивайло Пенов удари с глава безобидния продавач на чорапи и Пловдив реагира остро на тази хулиганска проява.

Талисманът на Капана. Така бе наречен преди 2 години в телевизионно предаване Митко от пловдивския квартал „Столипиново“. Винаги ведър, усмихнат и натоварен с чорапи, които предлага за продажба в центъра на Пловдив.

Малко хора знаят, че Митко е със заболяване, но въпреки това работи буквално през целия си живот. Учил е малко – едва до шести клас. Израснал е и по домове, но тежкият му живот не го е съкрушил. Точно обратното – дребничкият на ръст мъж е винаги усмихнат, дори когато „клиенти“ отказват да купят чорапите му. „Познаваме Митко от много години. Бяхме още деца, когато сме го виждали да продава чорапи из квартал „Капана“. Винаги е усмихнат и е много добродушен“, коментираха тийнейджъри, които обичат да посещават заведенията в тесните улички на Капана.
Арт кварталът обаче  бе окървавен, след като варненският адвокат Ивайло Пенов удари с глава безобидния и болен добряк с чорапите. От видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как Митко върви по една от тесните улици в квартала, в която от двете страни има маси на заведения. Когато стига до кафенето на адвоката, последният отива при Митко и започва да спори нещо с него. Според продавача на чорапи проблемът бил свързан с някакъв чадър. В следващите кадри на видеото се вижда, че собственикът на заведение разпилява чорапите, които носи в ръцете си Митко, а след това го удря в главата с чело. Митко полита назад, а мъж от съседно заведение се втурва и успява да озапти адвоката да не преследва с юмруци продавача на чорапи.
„Винаги е усмихнат и добродушен. Казва, че с парите, които печели, купува лекарства на болната си майка и издържа брат си. Дали това е така, не знаем, но тъй като е много позитивен, винаги се усмихва и е готов да помогне на по-слабите от него, го харесваме“, обясняват работещи в квартала на творческите индустрии. Само преди три години екипът на People of Plovdiv и от „Галерия 28“ организираха разпродажба на чорапите на Митко. Тогава, в една неделя, само за три часа посетителите на Капана изкупиха цялата стока на безобидния чорапопродавач.
След побоя, на който бе подложен преди дни Митко в Капана, социалните мрежи буквално полудяха. Сред разнопосочните коментари са повече тези, които подкрепят бедния човек, наричан още „чешита на Капана“. „Митко е дете със заболяване, отраснало в дом, което винаги е било принудено да се справя с живота. И за разлика от много други винаги е работил и никога не е крал. Но какъвто и да е Митко, никой няма право да удря друго човешко същество“, пише жена, която пояснява, че съпругът й е преподавал навремето на Митко. Самият той признава, че е учил едва до шести клас и от 25 години продава различни стоки из Пловдив. Казва, че е от Пловдив и че живее в „Столипиново“. Една от версиите е, че всеки божи ден трамбова пеша разстоянието от гетото до центъра, за да си продава чорапите. Преди да започне уличната търговия с тях, е продавал какво ли не друго – легени, сапуни, пластмасови кофи.
Насилието срещу него обаче роди друга инициатива – не само да бъдат изкупени неговите чорапи, но и да се нахвърлят стари чорапи пред заведението на адвоката. Така само за няколко дни купчината мръсни чорапи пред кафенето придоби застрашаващи размери. „Идваме специално от София, за да изхвърлим старите си чорапи пред кафенето. Казваме „Не на насилието!“, коментираха столичани в Капана. „Митко е човек, който никога не се оплаква. Когато го попитаме дали е доволен, отговаря с усмивка: „Да, доволен съм“. Виждали сме го да купува пици на деца от дом в центъра“, твърдят и местните хора.

Подобни статии