Митничари задържаха метаамфетамин в пратка с ванилия

Стефан Бакалов, агенция "Митници"

Митничари на столичното летище задържаха голямо количество метаамфетамин в пратка с ванилия. Карготоварът идвал от Мексико, обясни Стефан Бакалов от Агенция "Митници", началник на отдела за борба с наркотрафика.

Незаконната пратка била задържана на 28 октомври. След обстойна проверка митничарите установили, че част от товара не е екстракт от ванилия, а около 450 литра метаамфетамин. След като случаят бил докладван на прокуратурата, започнали обиски в различни части на страната. Има и задържан - получателят на пратката. От дома му са иззети компютри и мобилни телефони.
Метаамфетаминът е от групата на стимулантите, основен производител са Иран и Мексико, а в Европа - Белгия, Нидерландия, Полша и Чехия, посочи Бакалов. Той уточни, че случаят у нас е особено интересен, защото подобно голямо количество от тази дрога има задържано само преди няколко месеца в Австралия. Тогава са заловени над 500 литра от този наркотик.
По цени на съдебната система задържаният наркотик у нас струва около 11 милиона лева, но стойността му на черния пазар е около 4 пъти повече.
По думите на Бакалов дрогата е хваната при проверка по метода анализ на риска, а не след сигнал. Задържаният наркотик ще бъде унищожен.
Наблюдаващият прокурор по делото Иван Кучиев каза, че задържаният вече е с повдигнато обвинение за трафик на наркотици и ако бъде осъден, може да получи между 10 и 15 години затвор, както и глоба до 200 000 лева.
Разследването продължава.

Подобни статии