Млада мечка прави "мечка" на пчелни кошери в Пернишко

Мечката е заснета как прави поразии

За множество нападения от мечка на пчелни кошери се оплакали жители на пернишкото село Чуйпетлово. Това съобщиха от Държавно ловно стопанство Витошко-Студена.

След подадени сигнали за зачестили набези на пчелни семейства в селото са извършени проверки от служители на ловното стопанство и от Регионалната инспекция по околна среда и води- София. Установено е, че са нанесени щети на 15 кошера с пчелни семейства от млада мечка. За да предотвратят набезите, от ловното стопанство са предприели действия и със собствен труд и за своя сметка са монтирали електропастири около кошерите в двора на възрастна жена, обяви директорът на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие инж. Драгомир Пенчев. Ловните специалисти извършват денонощни наблюдения с фотокапани, за да проследят дали набезите на мечката ще продължат.

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят от ловното стопанство. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на животните в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.

Подобни статии