Млякото, сиренето и кашкавалът поскъпнаха с 15 на сто за година

Цените на крайните продукти спрямо миналата година са скочили 10-15%. Това заяви Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите в ефира на БНР.

По думите му в последните 4-5 месеца цените рязко са ескалирали след скока на енергийните носители.

„Успоредно с това вървеше процес на поскъпване на почти всички цени на материали, които са свързани с производството – опаковки, суровини като закваски, суровото мляко. За сравнение ще дам сурово краве мляко - миналата година по това време около 65-70 стотинки, в момента е 85, вероятно на места вече има и 90 ст. В никакъв случай не може да се каже, че фермерите спекулират", коментира той, като допълни, че основната суровина е с над 30% по-скъпа, токът четири пъти, газта е двойна. Според него резервите, на които разчитат предприятията, ще свършат и „оттук нататък няма закъде“.

Михайлов подчерта, че макар през ноември и декември традиционно се правят добри обороти в бранша, тази година се очертава да е от най-лошите за млекопроизводителите. Има европейски фондове, предвидени за ситуацията с коронакризата още от миналата година, които не са използвани и е нужна бърза реакция от страна на държавата за подпомагане на бранша, обобщи Михайлов.

Подобни статии

 • До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  Клиентите, които закупят смартфон Galaxy от А1, ще могат да вземат без допълнително заплащане своя нов смартфон в комплект с безжични слушалки Samsung Galaxy Buds2 и абонамент за YouTube Premium за четири месеца. Промоцията включва сгъваемите Galaxy Z Fold3 и Galaxy Z Flip3, серията Galaxy S21 и Galaxy S20 FE и ще продължи до края на годината.

  67
 • Природният газ поскъпва с 10% от декември

  Природният газ поскъпва с 10% от декември

  От днес е в сила ново поскъпване на природния газ. Цената на синьото гориво за декември ще е с около 10% по-висока от тази за ноември. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 102 лв. за мегаватчас при 93 лв. за ноември.

  155
 • Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  В сезона на подаръци и приятни изненади, Vivacom предлага на потребителите разнообразие от актуални 5G смартфони, с възможност за изплащане за 36 месеца, в комбинация с 2 - годишен договор за мобилната тарифа Unlimited 50 5G. Така за почитателите на новите технологии има още по-достъпен начин да се сдобият с нов смартфон и да използват мрежата от пето поколение на телекома, която е най-голямата в страната с покритие в над 200 населени места и курорта*.

  166