"Модерна" подаде молба да ваксинира хора между 12 и 17 години в САЩ

Американската биотехнологична компания Модерна (Moderna) съобщи, че е подала молба пред властите в САЩ да се разреши поставянето на нейната ваксина срещу КОВИД-19 на хора между 12 до 17 години, предаде Франс прес.

В понеделник Модерна внесе аналогични искания пред съответните регулатори на Европейския съюз и Канада. За момента е разрешено нейната ваксина да се поставя само на хора, навършили 18 години.
САЩ, Канада и ЕС вече разрешиха поставянето при възрастовата категория над 12 години на ваксината на друга американска компания - Пфайзер (Pfizer).
В края на миналия месец Модерна оповести резултатите от клинични проучвания в Съединените щати с 3700 участници между 12 и 17 години. При онези, получили две дози от ваксината, не е бил регистриран нито един случай на КОВИД-19, с което ефикасността й достига "100 процента, като се използва същата дефиниция за случай" като при пълнолетните, подчерта компанията. Като цяло ваксината е била понесена добре, със странични ефекти, сходни на тези при пълнолетните (болки на мястото, където е била бита инжекцията, умора, главоболие, мускулни болки, втрисане).

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ученици над 12-годишна възраст вече могат да се ваксинират и с двете разрешени за употреба иРНК ваксини. Проверка на „Телеграф“ показа, че повечето големи болници извършват имунизация на деца. Досега това се случваше единствено с препарата на „Пфайзер“, но вече ще бъде достъпен и този на „Модерна“, след като Европейската агенция по лекарствата позволи промяна в кратката характеристика на продукта.

  72
 • 57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалите 24 часа. 25 от тях са установени с PCR, а 32 - с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 8 650 теста, 2 014 от които - PCR, а 6 636 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  106
 • Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Докато доскоро страните от Балканите бяха изправени пред опасенията, че ваксините срещу КОВИД-19, които достигат до тях, са твърде малко и ще дойдат твърде късно, то в повечето от държавите в региона днешният проблем е как да убедят максимално висок процент от населението си да се ваксинира.

  100