"Модерна" подаде молба да ваксинира хора между 12 и 17 години в САЩ

Американската биотехнологична компания Модерна (Moderna) съобщи, че е подала молба пред властите в САЩ да се разреши поставянето на нейната ваксина срещу КОВИД-19 на хора между 12 до 17 години, предаде Франс прес.

В понеделник Модерна внесе аналогични искания пред съответните регулатори на Европейския съюз и Канада. За момента е разрешено нейната ваксина да се поставя само на хора, навършили 18 години.
САЩ, Канада и ЕС вече разрешиха поставянето при възрастовата категория над 12 години на ваксината на друга американска компания - Пфайзер (Pfizer).
В края на миналия месец Модерна оповести резултатите от клинични проучвания в Съединените щати с 3700 участници между 12 и 17 години. При онези, получили две дози от ваксината, не е бил регистриран нито един случай на КОВИД-19, с което ефикасността й достига "100 процента, като се използва същата дефиниция за случай" като при пълнолетните, подчерта компанията. Като цяло ваксината е била понесена добре, със странични ефекти, сходни на тези при пълнолетните (болки на мястото, където е била бита инжекцията, умора, главоболие, мускулни болки, втрисане).

Още по темата: COVID-19

Подобни статии