Момиче обяви косата си на търг, за да помогне на болна учителка

Набират средства за животоспасяваща операция на г-жа Пенчева

Снимка: Фейсбук Косата на 16-годишната Искра ще бъде продадена с благородна цел за спасяването на един човешки живот.

Ученичка от Велико Търново продава косата си на търг, а парите ще дари за лечението на болна учителка.

Искра Райкова е на 16 години и учи в Природо-математическата гимназия в старата столица. Косата е нейната гордост и от дете досега тя никога не я подстригвала късо, а само я намалявала с по няколко сантиметра. Преди дни момичето научава, че се набират средства за лечение на учителката от СУ „Ем. Станев” Цветанка Пенчева, на която е необходимо да се направи животоспасяваща операция в чужбина. Без изобщо да се замисли, 16-годишната ученичка решава да отреже косата си и да я обяви на търг с наддаване, а парите да бъдат предадени за лечението на учителката. Искра споделила идеята с майка си Анелия Владимирова, която я подкрепила. „Бях учудена, но в същото време и силно очарована от решението на Искра. И дано да има повече такива случки в нашата държава и повече такива деца, готови да откликнат и да помогнат на нуждаещите се”, сподели пред „Телеграф” майката Анелия.

Когато тя попитала дъщеря си няма ли да й е мъчно за косата, която толкова години не е отрязвала толкова къса, Искра, без да се замисли, отговорила: „Тя ще порасне пак, а тези пари са много необходими точно сега за лечението на г-жа Пенчева.”

След публикуването на съобщението за предоставената на търг коса много хора са се обаждали на майката Анелия да поздравят дъщеря й за взетото решение. Досега обаче все още нито един не е предложил да участва в търга с конкретна сума за купуване на косата. Въпреки това Анелия и дъщеря й Искра не губят надежда, че и това ще стане.

За онези, които проявят интерес, косата на тийнейджърката е с дължина над 30 см и с тегло 150 грама. Косата й е естествена, като тя никога не е третирана с маша или с преса. Проверка в интернет показва, че подобна коса се купува на цени от 500 до 2000 лв. за килограм. Единственото условие е косата да е с дължина не по-малко от 45 см. Въпреки това с оглед на благотворителната цел на търга дано да се намери купувач и на косата на 16-годишната Искра, макар тя да е малко по-къса.

Междувременно колегите на нуждаещата се от средства за лечение в чужбина учителка Цветанка Пенчева са подели инициатива за събиране на така необходимите средства. В разпространения от тях призив се казва: „Всеки от нас може да бъде глътка надежда и причина за това тя да е с нас и да ни огрява със слънчевите си усмивка и душа. Молим за Вашата съпричастност.” Дарителници са разположени в Езиковата школа „Магнаура” и в Природо-матиматическата гимназия във Велико Търново. Който желае да помогне със средства, може да го направи на обявената банкова сметка:

 

Първа инвестиционна банка

IBAN BG05FINV91501317517474

Титуляр: Цветанка Петрова Пенчева

Подобни статии