МОН представи стратегията за онлайн обучение в случай на нов локдаун

Министерството на образованието и науката подготвя Насоки за обучение в условия на пандемия, съобщиха от ведомството. В документа се разработват различни варианти за реакция - локална или национална, в зависимост от здравната ситуация.

Първи проект на тези насоки вече е готов и тази седмица ще бъде изпратен за съгласуване в Министерството на здравеопазването. След това на етапи ще бъде представен и на работещите в системата. За 24 август е насрочено заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование, на което насоките ще бъдат обсъдени със социалните партньори. На 30 и 31 август насоките и всички други указания за началото на учебната 2021/2022 г. ще бъдат представени пред началниците на Регионалните управления на образованието. Чрез тях те ще стигнат до директорите на всички образователни институции. От министерството уточнят, че когато документът е напълно готов, ще бъде представен на медиите и всички, които се интересуват.

Първият учебен звънец е след повече от месец, но очакванията са четвъртата COVID вълна да бъде вече в разгара си. Затова от просветното министерство посочват, че все още е рано да се правят прогнози за присъствено или неприсъствено начало на учебната година. „МОН прави всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването“, посочват от ведомството. Според плана на МЗ училищата ще работят по график, изработен от МОН, ако подадат в червена зона и 14-дневен брой на новозаразени на 100 000 население е от 250 до 500.

От просветното ведомството подчертават, че полагат усилия да осигури необходимите устройства и достъп до интернет, които са необходими за безпроблемно провеждане на занятията, ако се наложи преминаване към дистанционно обучение. Във вторник бяха отпуснати средства за над 20 000 устройства.

Продължава информационната кампания на МОН за ваксиниране на учителите и непедагогическия персонал. „Актуални данни за нейния ефект ще има в края на август, когато МОН ще направи ново проучване за нивата на имунизиране“, посочват от ведомството. Според данните от началото на юли в страната са ваксинирани около 40% от директорите на образователни институции и около 30% от учителите.

Подобни статии