МОН: Заразените с COVID-19 ученици са 0,01%, не се налагат драстични мерки

Таня Михайлова

Процентът на заразените с коронавирус спрямо всички ученици у нас е едва 0,01, така че не се налагат някакви драстични общи мерки. Това обяви зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БНТ.

„Има по един-двама ученици или учители в областите, като в София е нормално да са повече. Разпространението на коронавируса в училищата е нормално, ако въобще може така да се каже. Един на 10 000 ученици са диагностицирани в момента, така че няма нужда от допълнителни мерки“, заяви тя.

На въпрос какъв трябва да е процентът на заразените, за да се стигне отново до онлайн обучение, Михайлова заяви, че се надява да не се стига до там. „Съветите ни са към всеки ученик, учител или персонал, когато не се почувства добре, веднага да вземе мерки и да не идва в училище“, повтори за сетен път Таня Михайлова.

Подобни статии

 • В световен мащаб: Средно една трета от учебната година е изгубена заради коронавируса

  В световен мащаб: Средно една трета от учебната година е изгубена заради коронавируса

  В световен мащаб всяко дете е изгубило средно по 74 учебни дни, което е около една трета от учебната година, а неравенствата са се задълбочили, заради пандемията от коронавируса, заяви днес неправителствената организация "Спасете децата" (Save the Children), цитирана от Франс прес.

  62
 • Родители настояват учениците от 5 до 12 клас да се върнат дългосрочно в класните стаи

  Родители настояват учениците от 5 до 12 клас да се върнат дългосрочно в класните стаи

  Родители на учениците от 5-и до 12-и клас настояват децата им да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците. В открито писмо (виж тук) те дават срок това да се случи до 17-и март, а при липса на политическа воля за предприемане на стъпки, които да върнат децата им дългосрочно в класните стаи, обявяват готовност да преминат към протестни действия чрез бойкотиране на обучението в електронна среда от разстояние.

  131
 • Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Всички първокласници в следващите три учебни години, включително и тази, ще минат през обучение за работа в електронна среда. Целта е да имат базови технически умения за работа с електронните образователни платформи като Microsoft Teams и Zoom. По този начин те няма да имат проблем с провеждането на онлайн уроци при евентуално превключване към електронно обучение.

  181