Монаси скочиха на кмет

Дават на съд заповедта му за затваряне на манастира в Копиловци

Доскорошният игумен на Благовещение, отец Касиан търси регистрация от Българската автономна църква.

Монашеското братство от новостроящия се манастир "Благовещение" в с. Копиловци, община Кюстендил, обжалва заповед на кмета на общината Петър Паунов, с която манастирът е затворен. Административният съд в Кюстендил обаче отложи делото за затварянето на манастира и го насрочи за 22 ноември, съобщи БТА. Причина за отлагането стана молба от страна на защитата на жалбоподателите и нередовно призоваване на един от монасите.

Заповедта на кмета за забрана за ползването и експлоатацията на манастира е от 16 април на база проверка, извършена от техническата служба при Общината, на 23 февруари. В нея е констатирано, че обектът се ползва без да е приет по реда на чл. 177 от Закона за устройство на територията. Монасите протестират заповедта с мотив, че тя възпрепятства възможността храмът да се завърши напълно и да се въведе в експлоатация.

Споровете около манастира „Благовещение“ в кюстендилското село Копиловци продължават вече две години, като не е ясно кога проблемите около ръководството и липсата на Акт 16 ще бъдат разрешени. Осмината монаси от „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“ край кюстендилското село Копиловци заживяха във фургони през месец май тази година, след като общината затвори светата обител заради липсата на Акт 16. Манастирът се изгражда върху площ от около 10 декара, като негов основател и игумен беше отец Касиян. Преди две години обаче братята изгониха игумена си заради допуснати от него „тежки канонични нарушения“. Именно братята стопанисваха манастира до пролетта на т.г., но сега заради липсата на документа, те продължават да поддържат земите си, но не живеят в него.

През м.г. монасите си избраха нов игумен – отец Климент, и не допускат връщането на отец Касиян, когото обвиняват в тежки нарушения и казват, че напуснал самоволно. "Самозванци! Така наречените "братя" на манастира скочиха срещу мен. Викат полиция, когато отида. Пълно самоуправство". Те дори служат в храма и не спазват заповедта на кмета на Кюстендил“, заяви още отец Касиян. Братята обаче опровергаха твърденията на доскорошния си игумен и заявиха, че кметът им е позволил да служат, макар че има заповед за напускане. 

„Не зная какъв е пътят, но изтече срокът, когато трябваше да се получи този акт. От мен се искаше за 5 години да построя и манастир, и храм. Като не успях, срокът се удължи. Досега аз съм се грижел за строежа на манастира – от началото до края, братята не са присъствали, не са забили и един пирон. Не са направили нищо, изведнъж те са собственици“, коментира още отец Касиян. Той допълни и че е срещал много спънки при опитите му за получаване на регистрация на Българската автономна църква от дирекция "Вероизповедания" при Министерския съвет, съгласно Закона за вероизповеданията.

Строителството на „Благовещение“ започва преди около 14 години и сега е цял манастирски комплекс – с църква и параклис, с помещения за монасите, миряните и с помощни сгради за живота на светата обител. След изгонването на игумена обаче в момента обектът е затворен. Не е ясна и собствеността му, която най-вероятно ще изяснява съдът.

Подобни статии