МОСВ, МРРБ и ВиК-Бургас единодушно: Водна криза няма да има

Нивото на язовир "Камчия" е в норма.

Проблемът с водната криза по южното черноморие вече се решава и ще бъде преодолян. Това стана ясно след спешна среща в Бургас, на която присъстваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев,  и кметовете на Бургас на Варна -  Димитър Николов и Иван Портних.

"Целта на мерките, които набелязахме е никой в Бургас да не разбере, че е имало проблем с водата. Всички в залата бяха готови за съдействие, така че проблемът да бъде решен. Ще резервираме вода в язовирите „Порой” и „Ахелой” и така ще осигурим водоснабдяване поне за следващите няколко месеца.
ВиК-Бургас в момента правят ремонти и имаме гаранция, че до 20 февруари те ще са приключили успешно. Бургаска област няма да остане без вода", заяви след срещата екоминистърът Емил Димитров.
Той допълни, че трябва да се действа масимално бързо и да се направят връзките между язовирите Порой и Ахелой.
"За целта сме направили план с г-н Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители. Вчера разписах графика с известни ограничения. Варна образно казано ще се лиши малко от вода от Камчия, за да прояви солидарност с Бургас. Ще резервираме вода в Порой, която да стигне за още няколко месеца, и ще преведем в изправност язовир Ахелой. Ще направим предложение до Министерски съвет двата язовира да преминат на разпореждане на областния управител, защото тогава ще е по-евтина водата. ВиК Бургас единствен може за този кратък срок да реагира. Дали сме срок до 20-ти февруари, имат указания как да ремонтират стена, кулата, съоръжения, как да се набавят тръби. Искаме и след 50 години като минеш тръбите да са хубави. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо Тенев. Нямаме друг избор освен тези два язовира", каза министър Емил Димитров.
Екоминистърът коментира и проблема с водоснабдяването в областта на земеделието.
"Задачите, които премиерът възложи бяха следните: Тази година дадохте вода на всички, догодина трябва да е на 100% на всички в областта на земеделието. Предложихме няколко варианта. Единият засягаше топлоцентралите, той забрани. Каза – не искам да има повече въглища и дим за решението на проблема. Предложихме му втори вариант, който утре ще обобщя в доклад. Намерили сме механизъм, по който всички земеделци – Попово, Шумен и Пловдивското поле ще получат на 100%, тази година успяхме на 75%. Изискването е догодина всички земеделци да поллучат вода на 100% и да няма водна криза в България", каза още Емил Димитров.
Зам.-министър Нанков допълни, че на първо място по приоритетност стои осигуряването на питейна вода за хората."Това е най-важното, което трябва да решим във всички общини в страната. Конкретно за казуса в Бургас това са стъпките, които ще предприемем. Според решението на Министрески съвет принципал остава "Напоителни системи", учредяваме право на община Бургас. Най-удачното е да се прехвърли собствеността на ВиК асоциацията, с която ВиК има договор за стопанисване, управление и поддръжка на съоръженията в Бургас. Имаме гарантирано финансиране на проекта и сме разчертали графиците за свързане на двата язвориса към водопреносната система на Бургас”, каза Нанков.
За да се случат обаче жизненоважните ремонти в най-кратки срокове, ще се наложи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков да обяви т.нар. "бедствено положение".
Това обаче е само легална процедура, която да ускори процесите и да премахне някои от бюрократичните пречки. "Положението в Бургаска област не е бедствено. Има вода за най-малко 11 месеца дори и да не падне капка дъжд", увери зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. 

Подобни статии