Мръсният въздух може да е причина за големия брой спонтанни аборти в Южна Азия

Мръсният въздух в Индия и други южноазиатски държави може да е причина за големия брой спонтанни аборти и мъртвородени бебета, съобщи Фондация Томсън Ройтерс.

Изследване на китайски учени, публикувано в сп."Лансет", установи, че близо 350 000 загубени бременности за година в Южна Азия са свързани с високите нива на замърсяване. Това са около 7 на сто от годишните аборти и мъртвородени в региона в периода между 2000 г. и 2016 г.

Южна Азия е на първо място в света по брой загубени бременности и сред регионите с най-замърсен въздух на планетата.

"Резултатите могат да послужат за аргумент за спешни действия срещу опасните нива на замърсяване", каза ръководителят на изследването Тао Шуе от Пекинския университет.

Миналия месец в "Лансет" бе публикувано друго изследване, което свързваше лошото качество на въздуха в Индия със смъртта на 1,67 милиона души или 18 на сто от смъртните случаи в страната през 2019 г. През 2017 г. починалите в резултат на замърсения въздух в страната са 1,24 милиона души.

Анализът установява, че замърсяването на въздуха води до хронична обструктивна белодробна болест, дихателни инфекции, рак на белите дробове, сърдечни заболявания, сърдечни удари, катаракти и неонатални заболявания.

Китайските учени са анализирали данни за 34 197 майки в Южна Азия, които са претърпели поне един спонтанен аборт или са родили мъртво бебе и имат поне едно живо раждане.

Повече от три четвърти от жените са от Индия, останалите са от Пакистан и Бангладеш.

Учените са изследвали въздействието на фини прахови частици PM2.5 по време на бременността и изчислили, че 7,1 на сто от загубените бременности годишно се дължат на замърсяване на въздуха над индийския стандарт за качество на въздуха от 40 микрограма на кубичен метър и 29,7 на сто замърсяване над нормата на СЗО от 10 микрограма на кубичен метър. Индийската столица Делхи е най-замърсената столица в света. Смята се, че това се дължи основно на индустрията, вредните автомобилни газове, електроцентралите на въглища, праховото замърсяване от строителството и изгарянето на земеделски отпадъци.

Подобни статии