Мураяма учи българския химн и готви мусака

Японският град пусна марки с Розовата долина

Българските гимнастички на чайна церемония

От няколко години България си има пламенни фенове в японския град Мураяма. Там учат българския химн за Олимпиадата и готвят типично български ястия, а тези дни се очаква малка фирма да пусне и лютеница по нашенска рецепта.

Всички знаем за любовта на японците към нашето кисело мляко и нашата роза Дамасцена. Но да правят японците лютеница, това наистина е неочаквано. Всъщност за това научихме от социалната мрежа Туитър в разгара на август. Там вдъхновен японец с профил lovelovebulgaria@lovelovebulgar1 съобщаваше, че град Мураяма, Япония, започва пробно производство на известното българско ястие лютеница и че ще го превърнат в специалитет на града. От профила става ясно, че човекът е истински фен на страната ни и че най-красивите мигове във всекидневието му са да си говори за България. След публикацията в „Телеграф“ на следващия ден с нас се свързаха от общината в град Мураяма.

За това защо точно в Мураяма се е зародила такава огромна любов към България ни разказва Антоанета Витале. Тя е гимнастичка от национален отбор по художествена гимнастика през деветдесетте години, родом от Пловдив. Омъжена е в Италия, но преди година започва работа в общината на град Мураяма, префектура Ямагата, Япония, като координатор по международните отношения с България и съветник по спортен обмен. За да спазим японския ред, провеждаме вълнуващия разговор чрез интернет приложение, а в него участват и Тогаз Сан, който работи с Антоанета в един отдел на общината, и Даниел, координатор по международни отношения. Никой от тях не познава японеца с профил в Туитър, но от това, което разказват, става ясно защо всички в този град са полудели по българска лютеница и всичко българско.

Когато през 2016 г. става ясно, че в Страната на изгряващото слънце ще се провеждат Олимпийските игри, тя е първата в света, която въвежда градове домакини по подготовката на предстоящите състезания. Тогава Мураяма с въодушевление избира да се грижи за българския национален отбор по художествена гимнастика. Причината е, че в града почитат нашите гимнастички и имат национално училище с отбор по художествена гимнастика.

Така всяка година нашите момичета ходят по две седмици на тренировъчен лагер в Мураяма на издръжка на домакините си. Жителите на града сформират фен клуб, който се грижи за тях, включително да почистват и килимите, на които тренират. А на най-важните места се вее българското знаме, на което е изписано Лагерът на розите, защото се знае, че България е страната на розите. В огромния парк с рози, който притежава Мураяма, нашите гимнастички засаждат и роза Дамасцена.

Така вече четири години японците правят всичко възможно любимките им да се чувстват като богини. В знак на почит пускат в края на 2019 г. комплект с уникални пощенски марки в ограничен тираж. Изображенията включват националния отбор, красиви пейзажи от България с рози и Розовата долина, българки в национални носии и знакови исторически сгради. Тиражът се изчерпва светкавично. Общината получава няколко отличия от държавата за идеите си.

По време на карантината пък фенклуба шие маски с българския трикольор и изучава българския химн.

Когато Антоанета Витале пристига в Мураяма, не й трябва нито минута, за да се приспособи към живота там. Все едно че съм била тук цял живот, споделя тя усмихната. Нейната роля в проекта е да обучава в гимнастика децата и да бъде своеобразен мост между Мураяма и България. Заедно с колегата си от Нидерландия обикалят детските градини. Той разказва за Нидерландия и им показва холандски ястия, а тя учи децата да танцуват. Следват и нейни демонстрации на наши ястия.

Стигнах до извода, че храната е най-простото нещо, с което мога да разкажа на японците какви хора се крият зад всички тези знамена в бяло, зелено и червено, на които пише „Лагерът на розите“, казва Антоанета. Така първо демонстрира мусака, защото това й липсва и защото заливката се прави с кисело мляко. То е познато на японците. Прави и таратор, пак заради киселото мляко. И накрая пилешка супа, защото застройката е с кисело мляко. Получава специални благодарности от Мейджи Милк. Тези дни тя на специална церемония на Мейджи ще демонстрира как се готви пилешка супа за 60 души.

С тези рецепти се превръща в медийна звезда. Клиповете с българските гозби се въртят по телевизиите и ютюб. Получават се писма и съобщения от хората, които споделят как са приготвили българските ястия.

И понеже в района се отглеждат много домати, местните хора питат какво правят българите с тях. Така Антоанета решава да им направи лютеница. Хората буквално полудяват и връщат снимки с българска лютеница, намазана на своеобразни хлебчета от ориз.

Това е простата история на лютеницата, която подлуди Мураяма. Зад нея всъщност стоят нашите прекрасни момичета от националния отбор по художествена гимнастика. И японците, ценители на красотата и България.

Подобни статии

 • Дядо Коледа към децата: Няма страшно, Коледата не се отменя

  Дядо Коледа към децата: Няма страшно, Коледата не се отменя

  Настоящата година поднесе достатъчно неприятни изненади, но едно нещо, на което семействата по света се надяват, е нормална Коледа. Именно в такъв момент във Фейсбук скоростно се разпространява послание от Дядо Коледа, в което добрият старец уверява децата, че коледните празници няма да бъдат отменени заради коронавирусната пандемия, пише в. "Дейли стар". За да успокои малчуганите, че въпреки ситуацията все още могат да очакват посещение от него, Дядо Коледа им е написал дълго послание.

  225
 • Звезди помпат бузки с фотошоп

  Звезди помпат бузки с фотошоп

  Нова шега с най-известните имена в родния шоубизнес заля социалните мрежи и събра над милион лайка и хиляди коментари. След вълната, в която всички отваряха приложение, което ги състарява, с днешна дата потребители се заеха с това да видят как биха изглеждали най-актуалните имена от родната музикална сцена, ако бяха с наднормено тегло.

  198
 • Наръчник на баш журналиста

  Наръчник на баш журналиста

  За планьорката, лийда, затварянето на вестника и други непознати за масовия читател думи

  С риск колегите да ме набият, реших да издам някои журналистически тайни, терминология и факти, неизвестни на масовия читател. Нали това е мисията, колеги, истината и само истината. И не стреляйте по...пардон, не ругайте журналиста, той толкова си може.

  436