Мустафа Карадайъ: България не може да си позволи ново безвремие

Мустафа Карадайъ

Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само при едно условие - отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог, заяви от името на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. Той определи момента като исторически, мисията като историческа, защото няма нищо по-велико от това да имаш волята и решимостта с нужния капацитет и визия да промениш света, независимо дали си малцинство или не.

Председателят на ДПС пожела успех на управляващите, но ги предупреди, че България не може да си позволи ново безвремие.
От Движението призоваха всички национални партии да имат отговорност преди всичко пред бъдещето на страната.
Българските граждани са изтощени от избори и демонстрация на безпомощност, прикрита зад арогантно поведение, посочи Карадйъ.Затова настоя управляващите час по-скоро да осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения.
Резултатите от изборите показаха, че народът иска промяна и тя минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел - достоен живот за всички български граждани, изтъкна политикът. За да бъде постигната тази цел, по думите му, е необходим също експертен капацитет, държавническо мислене и поведение.
Ако заменим едно безвремие с друго, няма смисъл да си губим времето, подчерта лидерът на ДПС.Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето, добави той. Всички, които поемат управлението трябва да знаят - няма време, предупреди представителят на политическата формация. Затова час по-скоро трябвало да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма, която да е с ясни, къси срокове по всеки приоритет.
Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това, реформите изискват по-голямо доверие, каквото не предполагат изборните резултати, убеден е Мустафа Карадайъ. Това според него може да стане при консенсус между управляващи и опозиция в НС на базата на диалог и взаимно уважение.
Председателят на ДПС отговори и на Христо Иванов/"Демократична България"/, който визира в изявлението си ДПС.
Ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте до други, назидателният тон не отива на вицепремиер,обвинил в корупция властта, в която самият той участва, обърна се политикът към съпредседателя на ДБ."Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев, с корупционните им намерения. Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог и конструктивизъм", заяви Карадайъ.
По думите му още, докато някои размишляват,предполагат, коментират кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата или някоя друга партия има връзки с ДПС, те от партията работят да има правителство и България да започне да излиза от кризата.
От ДПС не се занимаваме с предположения, не търсим и не създаваме интриги, не очакваме и не искаме власт заради самата власт, ние знаем, че състоянието на нещата зависи от радикални реформи, страната ни се нуждае от ясна политическа и управленска програма, декларира Карадайъ.
В началото на изявлението си той поздрави мюсюлманите с празника Курбан Байрам.

Подобни статии

 • Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  „Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

  76
 • Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  "Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

  77
 • Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  "Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.

  91