Мустаката връзка със случая "Гебрев"

Факт №1 - Според разследването на Bellingcat втория път, когато Федотов е бил в нашата страна, той е трябвало да се върне в Москва с полет през България. Вместо това той се прибрал в Русия със самолет, излетял от Сърбия. Сещате ли се кой се намира там и до ден днешен? Точно така. От 2014 г. Цветан Василев използва сръбската столица като убежище от българското правосъдие, а всичките му авери ходят там на крака, за да му носят документи, пари или да плетат нови схеми.

Факт №2 - Предполагаемото отравяне на Гебрев е извършено почти година преди той да направи първите си опити да овладее „Дунарит” чрез юридически врътки и с помощта на Цветан Василев.
По времето на предполагаемото отравяне на Гебрев заводът е на път да бъде харизан на втори руснак след фиаското на БГ Мадоф със „Сделката за 1 евро”, при която вкара в управата на оръжейницата белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Последният е в доста тесни връзки с кремълския олигарх Константин Малофеев. Вторият руснак в схемата по овладяването на „Дунарит” също е с кремълски връзки - Дмитрий Косарев. Тоест, ако някой в този момент е предполагал бъдещо участие на Гебрев в окупацията на военния завод, това са били хора от кръга на Василев. Които в този момент търсят „купувач с легенда” за „Дунарит”, който хем да е приемлив на хартия за българските и чуждите служби, хем да го играе верен на Василев и да не спре финансовите потоци от оръжейницата към него.
Факт №3 - „Когото искате, попитайте, всеки ще ви каже, че ние винаги сме били в обтегнати отношения (с Цветан Василев - б.р.).” Цитатът е на Емилиян Гебрев от негово интервю пред bTV. В него оръжейният търговец прави сериозни откровения, като това, че Василев му е пречел за придобиването на друг военен завод - ВМЗ „Сопот”, а са имали и конфликт за това, че Гебрев не си държи парите в КТБ.
Въпреки това Гебрев получава „предложение, на което не може да откаже”. То идва в началото на 2015 г. и по думите на самия оръжеен бос с него се свързва един от най-доверените хора на Цветан Василев - Асен Бабански, който към този момент управлява „Дунарит”. Може би се питате как така Василев, който откровено има проблеми с Гебрев, се насочва именно към него, за да му „помогне за стабилизирането на дружеството”. Отговорът идва от друг цитат на оръжейния бос в същото интервю:„Аз не съм умирал от желание да придобивам „Дунарит”, но така се случи, че аз бях умрял от това, че се съгласих”.
Ако следите хронологията на събитията, ще забележите и друго - Гебрев „омеква” за отношенията си с Василев след инцидента с хоспитализацията му. И не само това - към момента на предполагаемото отравяне единствените, които знаят за бъдещото участие на Гебрев в схемата „Дунарит” са хората на Василев. Случайност? Сигурно. Но прави впечатление и друго, когато се налага да отрече обща връзка с банкера беглец през адвоката Лазар Карадалиев (който се води защитник и на двамата - б.р.), Гебрев заявява: „Когато един адвокат е защитник на убиец, от една страна, и на потърпевш, от друга страна, това означава ли, че ги свързва?” За него Василев явно не е крадец, в каквото амплоа е познат сред хилядите ограбени от него вложители, а убиец. Защо ли?

Подобни статии