Mузикант плаща камбаните за нов храм в Скобелево

Младо семейство дарило пари от кредит за инвитро след раждане на първата им рожба

Photo: Христо Христов Вече единадесета година продължава строителството на православния храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ в павелбанското село Скобелево.

Две камбани от по 300 и 150 кг за недовършения православен храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ в българо-мохамеданското село Скобелево ще бъдат отлети в московска фабрика. Средствата са осигурени от руския бизнесмен и бивш музикант Серьожа Кукушкин. Това съобщи председателят на църковното настоятелство Николай Бояджиев.

Наскоро за Русия били изпратени данните за тоналностите, на които трябва да отговарят камбаните. Бояджиев припомня, че първата копка за храма е била направена на 8 май 2010 година, като проектът е бил дарен от арх. Борис Георгиев. Сред ктиторите има както православни, така и мохамедани. В списъка личат имената на бившия и настоящия кмет на община Павел баня Станимир Радевски и Исса Бесоолу, който е помогнал през тази година от общинските приходи да бъдат дадени около 20 000 лв., за да бъде направена ограда на двора.

Строеж

Над 150 000 лв. е струвало досега грубото строителство, но от настоятелството са пресметнали, че безвъзмездният труд и дарените материали надхвърлят 300 000 лв. Поне още толкова ще бъдат необходими за завършването на църквата и за нейното изписване, със зографията и иконите ще се заемат студентите на великотърновския преподавател доц. Красимир Карабаджаков. На майстор от Сливен е поръчана направата на иконостаса, който ще бъде от дива череша.
За съжаление през последните 2-3 години броят на дарителите е намалял много, рядкост са хората, които отварят портфейла си с по-щедри вноски, коментира Николай Бояджиев. Той припомня, че по сметката са постъпили на два пъти по 5000 лв. от едно и също семейство, което теглило кредит за инвитро забременяване на съпругата, но междувременно тя забременяла по естествен път и родила.
Пък с пари на дарители са закупени от Украйна кръстовете за църквата и камбанарията. Членовете на настоятелството подготвят проект за кандидатстване по мярката за развитие на селските райони, в момента се подготвяло оформянето на Акт 14, без който това не може да се случи.

История

Историците разказват, че павелбанското село Скобелево е създадено преди близо 1000 години, но по ред причини тук никога не е имало църква за разлика от джамията недалеко от центъра. Според краеведско изследване на писателя Димитър Чорбаджийски – Чудомир при застрояването на Скобелево в могилата в близост до селото, наричана Кръстът, била намерена заровена неизвестно кога църковна утвар. На мястото християните сложили каменен кръст и край него почитали редица църковни вещи. От тогава на могилата има сложен кръст, там християните почитали празниците. Малко над 650 са жителите на Скобелево, около 2/3 са мюсюлмани, останалите са православни, за съжаление, за да се черкуват те трябва да ходят в съседните села Асен и Габровница, където има църкви, уточнява отец Борис Замтиков, който обслужва региона.

Чакане

Скобелевската черква не е единствената, където градежът и зографията се бавят с години, паметливи миряни припомнят, че ден преди първата копка за храма в Скобелево, в намиращото се в съседство село Ясеново тогавашният Старозагорски митрополит Галактион е осветил и отслужил първата литургия в църквата на близкото село Ясеново, строена точно две десетилетия. Само след няколко месеца ще станат 10 години и от полагането на основния камък за градежа на най-новия старозагорски храм с небесен покровител свети Игнатий Старозагорски. Строежът на църквата е започнат на 10 юли 2011 година, на 1 юли 2014-а прозвъняват петте камбани, а две години по-късно, на 21 февруари 2016-а, са осветени Светият престол и криптата, но като цяло храмът, сред чиито дарители е и премиерът Бойко Борисов, и досега не е осветен по неизвестни причини макар изписването на стените отдавна да е завършило.

Липсва регистър на недовършените църкви

Близо 100 са църквите на територията на Старозагорската света митрополия. Въпреки обещания през последните години най-после да бъде създаден публичен регистър такъв все още липсва. На практика никой, освен църковните настоятелства по места не може да каже колко са започнатите и недовършени, установи репортерска проверка. Сред най-нуждаещите се от ремонт е храм-паметникът „Рождество Христово“ в град Шипка, за който през лятото в спешен порядък правителството отпусна 1 612 000 млн. лв., с тях трябва да бъде спасена високата близо 56 м камбанария, която от много време се руши и вече е опасна за богомолците. Все още обаче от НИНКН не са одобрили работния проект, за да бъде избрана фирмата. Преди време митрополит Киприан изрази надеждата си, че ремонтните работи ще трябва да завършат преди честванията за двете юбилейни годишнини - 120 от освещаването на храма на 27 септември 1902 година и 150 от учредяването на Старозагорската епархия. Заради лошото състояние на камбанарията е забранено използването на най-голямата от 17-те камбани, тежаща 12 тона.

Подобни статии