Мъжете по-бързо губят антитела след COVID-19

Мъжете по-бързо губят антитела след прекаран коронавирус. Нивата на антитела при COVID-19 намаляват по-бързо при мъжете, отколкото при жените, установи ново проучване. Според учените тези резултати могат да имат последици за разработването на ваксина срещу вируса, съобщава „Гардиън“.

В изследването участват 308 преподаватели от университета в Страсбург, за които е потвърдено, че имат коронавирус, най-вече с по-леки симптоми на заболяването. Нивото на различните антитела е измерено с помощта на три различни теста два пъти за период от 172 дни. Първото измерване показало, че мъжете на възраст над 50 години и тези с индекс на телесна маса над 25 имат най-високите нива на антитела. Второ измерване показало, че нивата на антителата спадат повече при господата, отколкото при жените, независимо от възрастта или индекса на телесна маса.
„Нашите изследвания показват, че мъжете дават по-силен отговор в острата фаза, изразен с по-високи нива на антитела, но че с течение на времето той намалява много по-бързо, отколкото при жените, където остава на много по-стабилно ниво“, каза Самира Фафи-Кремър. Спадът зависи от първоначалното ниво на антитела. Ако нивото на антителата е по-високо, спадът ще бъде по-бърз, но все още не знаем точно защо”, заяви един от авторите на изследването Оливие Шварц.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии