Мъртви птици падат от ятата, прелитащи от Украйна към Турция

Местни експерти предупреждават за риск от пренасяне на зараза към черноморските страни

По данни на Птичия център към Университета в Ъгдър в редица области в Турция са били забелязани от небето да падат мъртви птици.

Смята се, че падат от птичите ята, прелитащи през този сезон от Азовско море, което се свързва с Черно море, към Турция и черноморските страни.
Специалистите алармират, че има риск от пренасяне на зараза в съседните на Украйна черноморски страни.
Посочва се, че в последно време са били установени над 8000 мъртви птици на Кримския полуостров, който е резерват за почивка на мигриращите прелетни птици. Цитират се руски източници, според които пернатите са измрели от "странна болест".
Според турския специалист Емрах Челик измирането на птиците на Крим може да се дължи на вирус.
"Смятам, че това е много сериозно положение и не трябва да се пренебрегва, а да се изследва задълбочено", каза той.
В същото време той посочи, че птиците са животински клас, който най-бързо реагира на смущения или негативни фактори в екосистемата или в естествената среда.
Смята се, че прелетните птици са главните преносители на птичия грип.
Според проф.д-р Чаган Шекерджиоглу от университета Коч в Истанбул птичият грип не е заплаха за хората дори при положение, че птиците на Кримския полуостров са измрели от птичи грип.
"Смятам, че към момента няма опасност от пренасяне от страна на прелетните птици на нов вирус, който да предизвика нова пандемия у хората като Ковид-19", казва той.
Междувременно по инициатива и организация на Истанбулската голяма община в неделя на най-високия от седемте хълма, с които е заобиколен мегополисът, на върха Чамлъджа, ще се проведе масово наблюдение на прелетните птици.
През хълма Чамлъджа на азиатския бряг на Истанбул преминава основният поток на прелетните птици два пъти в годината - през есента и пролетта.
"Вземете си биноклите и елате да проследим заедно прелитането на птиците през нашия град, което е едно естествено шоу на живите пътници в небето над Босфора", призоваха от общината.
Събитието се организира в рамките на проекта Wild Istanbul.

Подобни статии