На 98 почина модният дизайнер Пиер Карден

Снимка: businessoffashion.com Легендата Пиер Карден почина на 98 години

Френският моден дизайнер Пиер Карден почина на 98 години, съобщиха световните информационни агенции.

Пиер Карден е новатор в модата. Той е създателят на прет-а-порте, първи прави колекция за мъже и е един от първите, които предлагат унисекс мода.
Дизайнерът е починал сутринта в Американската болница в Ньой, западно от Париж.
Пиер Карден е син на италиански имигранти. На 14 години започва да чиракува при шивач в Сент Етиен. През 1945 г. се премества в Париж. Работи със Скиапарели, а от 1946 г. - с Кристиан Диор. Собствената си модна къща основава през 1950 г.
Освен моделиер, Пиер Карден е бизнесмен с новаторски идеи. Първи открива свой сектор в голям магазин, създава система от лицензи, която му осигурява разпространение в цял свят. Поставя името си върху разнородни продукти - от минерална вода, чаршафи и цигари, до вратовръзки и парфюми. Насочва се рано към Азия. Япония посещава още през 1959 г., а дефилета в Китай организира от 1979 г.
Ще бъде запомнен с роклите-балони, геометричните дизайни, въвеждането на денима в модата, футуристичните модели.
Нюхът към бизнеса обаче му носи не само признание, но и пренебрежението на модните пуристи на времето.
Въпреки това той е първият моден дизайнер, приет във Френската академия за изящни изкуства през 1992 г. Това е признание не само за него, но и за модата.
Пиер Карден е казвал, че цени оригиналността повече от всичко друго. "Винаги съм се опитвал да съм различен, да съм себе си. Дали хората го харесват, или не, не това има значение", заявява той пред Ройтерс.
Ментор е на редица дизайнери. Един от тях е Жан Пол Готие.

Подобни статии

 • Спомен за брат ми!

  Спомен за брат ми!

  Когато сърцето кърви... и оставя следи

  Пиша този текст за тези, които го познаваха и обичаха. За тези, които не го познаваха, но ще го заобичат. И за онези, които си мислеха, че го познават, но не обичат никой друг освен себе си. Най-вече заради тях. Защото имаха възможност да опознаят и обикнат един разкошен човек. А вместо това забиха зъби в сърцето му и ръфаха парчета от него. Злобно, безмилостно, гадно. Сега, когато той е в небитието, душата му най-после ще срещне мира, който заслужава. А душичките на използвачите ще се ронят. Защото в живота има само един такъв шанс, който никога повече не се повтаря.

  1089
 • Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Това се казва в съобщение на Митрополията, изпратено до БТА.

  130
 • На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия рано тази сутрин e починал големият български дипломат и бивш външен министър Иван Станчов, съобщи БГНЕС. Информацията е на българския посланик в Лондон Марин Райков.

  168