На финала в село Делвино: Бабуна на пътя убила Гецата на ралито

Състезанието е извън изискванията за безопасност на ФИА, твърди Румен Дунев

Георги Георгиев–Гецата

Бабуна на пътя, образуваща неравност непосредствено преди финала на планинското рали „Благоевград 2021“ в село Делвино, е причина за смъртта на автомобилния състезател Георги Георгиев–Гецата. Това разкри многократният шампион от рали и пистови надпревари Румен Дунев.

Aвтoмoбилнитe cъcтeзaтeли, учacтвaщи в плaнинcкoтo рaли, oт гoдини aлaрмирaли зa нeрaвнocтта и мoлeли oргaнизaтoритe дa cкъcят дължинaтa нa трaceтo, нo тaкa и нe ги пocлушaли.

От коментар на председателя на Българската федерация по автомобилен спорт Дунев във Фейсбук става ясно, че Гецата е много опитен пилот и не е допуснал фатална грешка, а причината е в настилката. Освен това надпреварата не е била организирана съгласно изискванията на ФИА, което допълнително е довело до трагедията. 49-гoдишният Гeoрги Гeoргиeв oт Coфия cъc "Cубaру Импрeзa WRX" зaгинa, cлeд кaтo ce блъcнa в бeтoннa cтeнa cлeд финaлa нa втoрaтa квaлификaция в ceлo Дeлвинo. След като финиширал на 2-рия манш, той отнел газта, но колата се завъртяла настрани по неизвестни причини и се ударила в стена от към страната на шофьора. Според организаторите или му е прилошало, а е възможно спирачките на автомобила да са блокирали.  Ралито е прекратено и отменено.

„Не мога да кажа кой е виновен. Като състезател предупредих, че е възможен подобен инцидент. Познавам абсолютно всички трасета и мога да кажа, че съм експерт в планинския шампионат. В зоната на спиране, точно на това състезание, има неравност, която предпоставя колата към пързаляне”, коментира пък автомобилният състезател Косьо Йорданов. „Аз отказах да се състезавам под флага на тази федерация. Ясно ми е, че тези хора са неспособни да се справят с такива ситуации и да предотвратяват инциденти. Бях на последния завой преди финала, където забелязах проблеми в организацията, които, ако ги нямаше, този инцидент нямаше да се случи”, добави състезателят Тодор Василев. Той допълни, че преди фаталното събитие се е случил друг инцидент – колата на пилот се е завъртяла. През това време никой не е вдигнал червен флаг, за да бъде спряно състезанието.

Подобни статии