На плаж в Турция само с маска

Комшиите вземат 7,50 лева такса „дезинфекция“ на границата

Photo: Ройтерс На плажовете в Турция има специални зони за пушачи, извън които паленето на цигара е строго забранено.

Носенето на маски дори и на плажа е задължително за туристите в Турция. Освен това при плуване трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра, съобщи турският вестник „Акшам".

Това са новите правила за туризъм в турските курорти, като целта е предотвратяване на разпространението на коронавируса сред почиващите.
В тази връзка и броят на чадърите на един от плажовете, който е дълъг километър и широк 300 метра, е бил намален от 300 през миналата година на 200 тази, а разстоянието между тях е увеличено от 4 на 7 метра, констатира изданието.
Забранено е пушенето на пясъка заради опасността от разпространение на заразата чрез фасовете, но са отделени специални пространства за пушачите.
Кабинките за преобличане, душовете и тоалетните се дезинфекцират след всяко влизане.
Междувременно на граничния пункт Капъкуле въведоха такса „дезинфекция“ за влизащите в Турция леки автомобили , съобщиха пътували до югоизточната ни съседка пред „Телеграф“. Всяка лека кола, която влиза на турския пункт, вече плаща за дезинфекция 30 турски лири. По сегашния курс на лирата това е около 7,50 лева.
Санитарната мярка действа още от края на февруари на Капъкуле, но доскоро беше безплатна. Турските гранични власти обясниха, че имат много извънредни разходи заради пандемията. За това въвели таксата за дезинфекция.
На българския пункт Капитан Андреево дезинфекцията е от години. Таксата при колите е 5 лева. Известна е като Златния гьол, защото се обслужва от частна фирма.


98% от чартърите към Бургас отменени


98 на сто от чартърните полети към Бургас през юни са отменени, съобщават от бранша, цитирани от БНР. Не е ясно и какво ще се случи със заявените на летище Бургас полети следващия месец. В същото време липсата на чуждестранни туристи в началото на лятото остави над 70% от хотелите в най-големия курорт по южното ни Черноморие - Слънчев бряг, затворени. За сравнение, през месец юни 2019 г. сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди. До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят, е въпрос с още много неизвестни, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов пред БНР.
Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че днес трябва да кацне първият чартърен полет с туристи от Амстердам. Предишният чартър от Рига с латвийски туристи на борда, който трябваше да дойде на 19 юни, беше отменен заради ръста на заразени с коронавирус у нас. 

 

Подобни статии