На рождения си ден Столичната библиотека очаква 70-хилядния си читател

Столичната библиотека, която на 24 октомври отбелязва своята 93-та годишнина, очаква 70-хилядния си читател. Около рождения ден са предвидени премиери на новите издания на "Голямата София" и "Думи без карантина. Поезия", изложба с илюстрации и инсталации на художничката Капка Кънева, поетично четене на известни български автори и тематични изложби, съобщават от библиотеката.

На 21 октомври е премиерата на "Думи без карантина. Поезия" с текстове и снимки на популярни български поети и писатели, включени в онлайн инициативите "Поезия без карантина" и "Насаме с моята библиотека". Авторите са близо 40.
На 22 октомври е представянето на изданието "Голямата София" и съпътстваща тематична изложба. Книгата е част от печатната поредица на библиотеката с автентични материали от дигитална платформа "Сердика". Илюстрованото двуезично издание проследява включването през 1938 г. на близки до София села - Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци в Столична голяма община. В книгата и тематичната изложба са включени уникални текстове - статии, факти, статистически сведения, както и любопитни фотоси и факсимилета, публикувани в периодични издания и сборници от фонда на Столичната библиотека и други архивни източници за развитието на селата и превръщането им в модерни градски центрове.
Изложбата "Картографски колекции от началото на 20-и век" съдържа ценни издания от фонда на библиотеката. Основен акцент са петте карти на София, издадени в периода 1918-1936 г., които показват развитието на българската столица от Освобождението до 1936 г. и очертават плана за нейното разширяване, както и оригинални карти със скици на военните действия от периода на Първата световна война.
Програма за децата от 21 до 23 октомври включва онлайн конкурс "Моята библиотека" с послания за празника, арт ателие с художника Христо Кърджилов, награждаване на победителите от лятната кампания на библиотеката "Детско лято в Столична библиотека 2021", комикс студио на тема "Библиотека - що е то?" с Христо Кърджилов и занимания с роботи и СТЕМ игри.

Подобни статии