На ски в Африка – по склоновете на Лесото

Предложете ваканция в Африка и повечето хора си представят палещо слънце, обградени с палми плажове или стада от галопиращи през саваната антилопи гну. Малцина биха си помислили за каране на ски. И все пак на континента има пет планински вериги с достатъчно сезонен сняг за изграждането на потенциални писти по склоновете.

Два от тях приютяват недоразвити ски курорти, информира Ройтерс. Такъв курорт е сгушен в прекрасната южноафриканска верига Дракенсберг, в планинско кралство Лесото. Той привлича туристи, търсещи по-авантюристична ски дестинация, въпреки че броят им е спаднал рязко заради Ковид-19.

"Африка е... знаете ли, дори не бихте могли да си я представите такава. Именно това изумява повечето хора", разказва сноуборд инструкторът Хоуп Рамокотжо пред телевизия Ройтерс, след като се спуска с борда си по участък с перфектен ситен сняг. "Да, не е много", добавя той, поглеждайки през рамото голите кафяви хълмове отвъд самотния склон, покрит в бяло. "Хората обаче идват тук и много се забавляват. На мен като местен, не ми се налага да пътувам до друго място, а прекарвам ваканцията си тук", отбелязва инструкторът. Както и при други туристически дестинации, пандемията от Ковид-19 и строгите ограничения за пътуване, наложени по целия свят, за да се спре разпространението й, рязко са намалили броя на туристите в Лесото.

Те на практика почти са изчезнали миналата година, а тази година са едва половината от обичайните 17 000 души, обяснява Питър Пейпър, собственикът на Африски ризорт (Afriski Resort), който работи от почти на две десетилетия. Регионалният център Южна Африка бе тежко засегнат от пандемията с 2,64 милиона регистрирани случаи на коронавирус и е в червените списъци на редица страни. "Това бе едно различно изживяване. Колената и краката ме болят, но много се забавлявах", разказва Кевин Кава, ганаец, живеещ в Кейптаун, който се качва за първи път на ски.

Подобни статии

 • Пандемията затвори един от 10 хотела

  Пандемията затвори един от 10 хотела

  През юли 2021 г. у нас са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла. За същия период на 2019 г. те са били 3391. Делът на затворените обекти е бил около 10%. Това заяви служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021 в столичен хотел.

  96
 • България била готова да посрещне успешен туристически сезон

  България била готова да посрещне успешен туристически сезон

  Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в среща с бизнеса и контролните органи в курорта "Боровец" във връзка с подготовката за предстоящия зимен сезон 2021/2022. В дискусията участваха областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, представители на хотелиерския бизнес и областните структури на РИОСВ, БАБХ, РЗИ, БЧК, БАБХ, МВР.

  113
 • Българският паспорт е в топ 10 на

  Българският паспорт е в топ 10 на "най-мощните документи за пътуване" в света

  Българският паспорт е на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване“ в света. С българския паспорт може да се пътува в 136 държави, от които безвизово до 97, според Глобалният индекс на най-мощните паспорти на „Arton Capital“ за 2021 г., изготвен въз основа на това в колко държави е възможно да се пътува без виза, съобщава БГНЕС.

  189