Националната археологическа конференция тази година е посветена на 100-годишнината на Българския археологически институт

Националната археологическа конференция тази година е посветена на 100-годишнината на Българския археологически институт. Това съобщават от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките /НАИМ-БАН/.

Форумът ще се състои от 14 до 16 юли , като научната програма ще бъде реализирана през първите два дни дистанционно в платформата zoom, като ще бъде осигурено излъчване и на живо във видео платформата YouTube.
В петък, на 16 юли, в Централната зала на Националния археологически музей ще е официалното честване на годишнината.
През тази година националната конференция по изключение ще обхваща проучванията осъществени през последните два сезона, а именно 2019 и 2020 г. Причината е, че през миналата година във връзка с усложнената епидемиологична обстановка на територията на страната и въведеното извънредно положение, традиционният форум, който е било предвидено да се състои в Плевен, в периода 27-30 май, е бил отложен за по-късен период.
Конференцията се прави от вече близо шест десетилетия.

Подобни статии

 • Доц. д-р Иво Топалилов: ЕС трябва да изработи ясно установени критерии за пряко финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство

  Доц. д-р Иво Топалилов: ЕС трябва да изработи ясно установени критерии за пряко финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство

  "Европейският съюз в момента участва под една или друга форма в прякото финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство в страните-членки. Друг е въпросът по какъв начин се използват самите средства и каква е устойчивостта на продукта, който се получава. В този смисъл, ако политиката за пряко финансиране в този аспект продължи, трябва да се изработят ясно установени критерии, които да обхващат всичките страни-членки". Това каза за БТА доц. д-р Иво Топалилов, и.д. ръководител на Центъра по тракология "Проф. Александър Фол" към Института за балканистика с Център по тракология към БАН.

  301
 • Антична Рациария е богатство, което крие потенциал за целия Видински регион

  Антична Рациария е богатство, което крие потенциал за целия Видински регион

  Антична Рациария е един огромен обект, който има изключителен потенциал за развитието на Видинския регион. Това заяви доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на разкопките в античния римски град, намиращ се край днешното село Арчар. Доц. Димитров участва в конференцията "Културно наследство - настояще и бъдеще", организирана от БТА във Видин, която е част от инициативата на медията "Българските гласове на Европа" с акцент върху опазването на културното наследство. Според археологът обектът има огромен туристически потенциал, въпреки че към настоящия момент е слабо познат като дестинация, а към него интерес проявяват предимно хора от научната общност. Античният град се намира почти на еднакво разстояние от градовете Монтана и Видин.

  169
 • Акад. Васил Николов: Важно е да се пише история, а не просто да си разказваме какво сме намерили тук или там

  Акад. Васил Николов: Важно е да се пише история, а не просто да си разказваме какво сме намерили тук или там

  Така трябва да бъде разказвано на съвременния човек за наследството ни, че да събуди у него представи за древността. Това каза в интервю за БТА археологът акад. Васил Николов.

  157