Националният филхармоничен хор посвещава концерт на Чайковски

Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров ще изнесе на 23 октомври концерт, посветен на 180 години от рождението на един от най-ярките творци в световната музикална история Пьотър Илич Чайковски, съобщиха от филхармонията.

В програмата са включени творбите "Соловушко", "Ночевала тучка золотая", "Не кукушечка во сыром бору", "Без поры да без времени", "На сон грядущий", "Вечер", "Девет духовно-музикални съчинения", фрагменти от литургия на св. Йоан Златоуст" и "Всенощно бдение".
В областта на хоровата музика Чайковски е известен като първият руски композитор, композирал песнопения за църковна служба. Написани в духа на староруските църковни химни, тези произведения са с музикален език, който сочи пътя към бъдещето, посочва критиката. Светската хорова музика, част от която ще бъде представена на концерта, е по-малко известна на широката публика.
Националният филхармоничен хор се присъединява през 1981 г. към състава на Софийската филхармония. До тогава съществува самостоятелно като Българска хорова капела. Хорът има успешни гастроли в Европа, Америка и Азия.

Подобни статии

 • Blink-182 съблазниха гаджето на Илон Мъск

  Blink-182 съблазниха гаджето на Илон Мъск

  След като миналия месец барабанистът на поп-пънк бандата Blink-182 Травис Баркър каза, че през 2021-ва феновете ще могат да чуят чисто нов албум, сега той потвърди, че тавата е на 60% готова и разкри подробности около съдържанието й. Той сподели, че част от гост-изпълнителите в идния проект ще са гаджето на Илон Мъск – Граймс, американският рапър Lil Uzi Vert и хитовият изпълнител на Happy – Фарел Уилямс.

  107
 • Лана дел Рей работи по кънтри албум

  Лана дел Рей работи по кънтри албум

  Кралицата на меланхоличния поп Лана дел Рей разкри, че скоро феновете й ще я видят в малко по-различна (или не чак толкова) светлина. Причината – певицата е записала кънтри албум с кавъри на стари песни.

  95