Над 12 милиарда долара загуби за австралийската Куонтас за периода на пандемията

Куонтас (Qantas), най-голямата австралийска авиокомпания, обяви, че очаква загуба от 1,5 млрд. долара тази година и общо загуби от над 12 млрд. долара за периода на пандемията, информира специализираният сайт "Авиейшън".

Компанията все още трябва да извърви дълъг път, докато се възстанови, но преломният момент вече е преминат, посочва генералният директор Алън Джойс в комюникето.

"Много от служителите ни се върнаха на работа и голяма част от флотилията ни отново е в небето. Основна движеща сила (за преодоляването на кризата) стана нарастващият брой вътрешни полети, които, както изглежда, скоро ще бъдат повече отколкото преди пандемията. Поне докато не бъдат отворени международните граници на Австралия", отбелязва Джойс.

Компанията очаква удвояване на приходите от вътрешния пазар на авиопревози през второто полугодие, ако не бъдат въведени по-строги ограничения.

"Очакваме приходи от програмите за вътрешни полети в диапазона 400-450 млн. австр. долара (310-348 млн. щ. долара) през финансовата 2021 година", посочва Куонтас.

Авиопревозвачът планира да възобнови изпълнението на международните полети по редица направления в края на декември тази година, съобразно срока за приключване на националната програма за ваксиниране срещу Ковид-19.

"Австралия може и трябва да отвори границите си. Ако това не се случи, ще останем в изолация, докато другите страни ще се върнат към нормален живот", подчертава Джойс.

От 24 март миналата година границите на Австралия са затворени за чуждестранни граждани, а за връщащите се у дома австралийци е въведено ограничение до 3000 души седмично. По решение на правителството тази забрана ще бъде в сила поне до средата на 2022 година.

Подобни статии

 • България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по ръст на износа за първото полугодие на 2021 г. От Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия България се нарежда първа по ръст на експорта за първите две тримесечия на годината. До края на март експортът на страната е нагоре с около 8%. В края на юни пък темповете на растеж се забавят, като се достигат нива от около 6 на сто, стана ясно по време на уебинар, посветен на възстановяването на световната икономика.

  90
 • Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Адвокатите на защитата на четиримата бивши мениджъри и инженери, обвинени в измама в делото за скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) заявиха, че прокуратурата тълкува погрешно ролята на клиентите им в случая, предаде ДПА.

  112
 • Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави.

  117