Над 20 фирми влизат във второто издание на програмата на Фондовата борса за стимулиране и насърчаване растежа на български компании

Маню Моравенов

Двайсет и две нови фирми /стартъпи/ и малки и средни предприятия /МСП/ влизат във второто издание на програмата на Фондовата борса за стимулиране и насърчаване растежа на български компании - beamUp lab, съобщава Борсата.

Новите компании в beamUp lab са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, финтех, агритех, анализ на данни, медия мониторинг, електронна търговия и др. Производството на биопродукти е друга добре представена индустрия в сегашната селекция. 70 на сто от компаниите са преминали успешно поне през едно финансиране от рискови инвеститори, като са набрали над 70 млн. лв. до този момент.

Средният размер (изчислен като медианна стойност) на приходите на компаниите участници във второто издание на beamUp lab е около 1,5 млн. лв., като средният ръст на приходите за последните три години е над 70 на сто. Повече от половината компании отчитат нарастване на приходите през предизвикателната 2020 г., което е много добър атестат за тяхното представяне.

"Щастливи сме, че beamUp lab дава конкретни ползи на стартиращите, малки и средни компании, и тяхната оценка за програмата e много положителна. Това ни мотивира да я развиваме чрез нови знания и водещи практики, и да я обогатяваме с водещи европейски и български партньори, така че компаниите да бъдат във витална

екосистема, която да катализира техния успех", е казал Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса по време на заключителната церемония на първото издание на beamUp lab.

Подобни статии