Над 54 000 нуждаещи се ще продължат да получават топъл обяд без прекъсване през зимата

Над 54 000 нуждаещи се в 194 общини ще продължат да получават топъл обяд без прекъсване поне до 30 юни 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на служебното правителството.

Финансовото обезпечаване на услуга от местните власти стана възможно, след като на днешното си заседание правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане за периода 2014-2020 г. да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 9,07 на сто над определения бюджет на програмата.
По този начин ще се осигурят 25 425 790 лв., уточняват от правителствената информационна служба. Средствата ще дадат възможност да се сключат допълнителни споразумения със 194 общини и райони на общини и те да продължат да предоставят топъл обяд на хората от уязвимите групи най-малко до средата на следващата година без да се налага да кандидатстват отново за финансиране. Така ще се осигури непрекъсната подкрепа за семействата, изпаднали в тежка ситуация, през зимните месеци до започване на новите мерки, предвидени за програмния период 2021-2027 г.
Допълнителните средства са осигурени от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от COVID-19.

Подобни статии