Над 80 произведения са включени в изложба, посветена на 130 години от рождението на скулптора Анастас Дудулов

Над 80 произведения са включени в изложбата "Анастас Дудулов и неговото време", посветена на 130 години от рождението на скулптора. Това съобщават от Софийската градска художествена галерия (СГХГ), домакин на събитието от 7 декември до 20 февруари 2022 г.

Анастас Дудулов е име, известно в българското изкуствознание, но личността и творчеството му са непознати и непроучени, разказват от СГХГ. Основавайки се на запазения архив на скулптора и със стремеж за максимална пълнота, настоящото изследване и изложба представят изкуството на Дудулов, систематизират творбите му, ситуират ги в неговото художествено развитие, възстановявайки творческия път на автора.

"Скулптурата на Дудулов отразява посоките, тенденциите, идеите, увлеченията на своето време. Неговият най-активен творчески период съвпада с най-динамичните в художествено отношение десетилетия у нас, това е времето между двете световни войни. Опиращ се на традициите в българското изкуство, обогатен с нов поглед от досега с европейското художествено развитие, изразител на родната тематика у нас и дълбоко свързан с народа, на когото посвещава толкова много образи, скулпторът създава едно безспорно разнообразно по съдържание и жанр творчество", допълват от СГХГ.

Анастас Периклиев Дудулов е роден на 3 май 1892 г. в Струга. Син е на учителя Перикъл Дудулов и Аспасия Иванова Чакърова. Негов брат е астрономът Димитър Дудулов. През 1919 година завършва скулптура в Художественото индустриално училище, в класа на професор Жеко Спиридонов. Между 1921 и 1923 година специализира скулптура в Пражката художествена академия и дърворезба и цизелиране във Висшето училище по приложни изкуства. До около 1930 година подписва някои от произведенията си с псевдонима Богданов. Завръща се в България през 1932 година, започва да преподава скулптура в академията. От 1937 година е професор. Участва в множество общи художествени изложби в България и чужбина - Лондон, Париж, Прага.

Подобни статии