Над 850 000 души ще получат подкрепа за по-качествена заетост и социално включване по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г.

Над 850 000 души ще получат възможности да развият професионалните си умения, да започнат работа на качествени работни места и да получат по-добър достъп до социални услуги, здравеопазване и социална закрила в периода 2021-2027 г. Това предвижда проектът на Програма "Развитие на човешките ресурси" (ПРЧР), който Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Общият й прогнозен бюджет за програмния период 2021-2027 г. ще бъде 3 874 637 388 лв. С тези средства ще се финансират мерки в три основни направления - развитие на пазара на труда и уменията на работната сила, подкрепа за социално включване и социални иновации и младежка заетост.

Близо 2,4 млрд. от бюджета на ПРЧР ще бъдат инвестирани в пазара на труда и подготовката за дигиталния преход на икономиката на България. С тях ще се финансират възможности за повишаване на квалификацията на работната сила чрез учене през целия живот, ще се осигурява подкрепа за разкриване на нови работни места, както и за предприемачи, стартиращи собствен бизнес, ще се стимулира младежката заетост и развитие на социалните предприятия.

Над 350 000 заети и безработни ще преминат обучения за нови умения, съобразно бъдещите изисквания на пазара на труда. Около 93 000 младежи ще получат подкрепа, за да намерят работа след като завършат образованието си. 164 000 души ще бъдат подготвени за дигиталния преход на икономиката на България.

С останалите близо 1,4 млрд. лв. от бюджета на ПРЧР ще бъдат финансирани проекти, с които ще се осигури по-добро социално включване на хора от уязвимите групи. Чрез изпълнението им ще се повиши качеството и ефективността на социалните услуги за 80 000 деца и възрастни, ще се създадат повече възможности за борба с детската бедност, подобряване на достъпа до социално подпомагане, здравеопазване и развитие на интегрирани социални, здравни и образователни услуги.

Проектът на Програма "Развитие на човешките ресурси" е публикуван на правителствения портал за обществени консултации.

Подобни статии

 • КНСБ: Възрастните хора ще получат преизчислените пенсии чак от януари

  КНСБ: Възрастните хора ще получат преизчислените пенсии чак от януари

  Пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии,  които ще бъдат актуализирани с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 процента, през януари. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула. Това каза пред БНР националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

  138
 • Пенсионерите в София с 200 лв. по-богати

  Пенсионерите в София с 200 лв. по-богати

  Пенсионерите в столицата вземат 100-200 лв. повече от тези, които живеят в провинцията. Най-драстична е разликата между столичани и хората в Разград, Кърджали, Търговище и Силистра, става ясно от данните на НОИ за първите шест месеца на годината. В София възрастните получават средно 615 лв. за старост на месец.

  211
 • Омбудсманът Диана Ковачева поиска НОИ да преизчисли служебно пенсиите на над 172 000 души

  Омбудсманът Диана Ковачева поиска НОИ да преизчисли служебно пенсиите на над 172 000 души

  Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов да организира служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души, засегнати от промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

  134