Най-малко 12 европейски държави заплашват да напуснат ФИФА, ако световните първенства станат през 2 години

Готови са да ги последват и други, включително от Южна Америка

Поне 12 европейски страни са декларирали готовност да прекратят членството си във ФИФА, ако бъде одобрена идеята за провеждане на световното първенство по футбол през две вместо през 4 години. Не всички са толкова радикално настроени, но повечето от 55-те национални федерации под егидата на УЕФА също изразиха намерение да бойкотират най-големия футболен форум при сгъстяване на цикъла му.

Това разкриха пред АП анонимни източници, запознати с проведените във вторник и сряда сондажи от страна на президента на световната централа Джани Инфантино с повечето от ръководителите на футбола на Стария континент. Като цяло идеята за пълна трансформация на глобалния календар е била посрещната с категорична съпротива.

Шест от 12-те най-яростни противници на предложението са скандинавските държави, чиито федерации вече разпространиха съвместна гневна позиция:

"Ако мнозинството от членовете на ФИФА подкрепят провеждането на двугодишно световно първенство, ние от Северните футболни асоциации ще трябва да обмислим по-различни действия и сценарии, които са по-близки до нашите фундаментални ценности, отколкото са настоящите предложения на ФИФА", се казва в общото изявление на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Исландия и Фарьорските о-ви.

Кои са останалите поне шест държави, които са изразили готовност да напуснат ФИФА, може само да се гадае. Но отсега е ясно, че те ще получат подкрепа от УЕФА, след като президентът на европейската централа Александър Чеферин нееднократно се изказа остро срещу плановете на своя колега от ФИФА Инфантино.

Самият шеф на световната централа призна, че е имало напрежение по време на разговорите, без да навлиза в конкретика.

"Дискусиите бяха разгорещени, но също и позитивни. Дебатите вероятно ще продължат да бъдат напрегнати - заяви Инфантино, цитиран от Би Би Си. - Познавайки моята собствена страст към футбола, разбирам, че всеки може да има различно мнение. Получихме някои обосновани критики, но и някои ентусиазирани коментари. Важно е всеки да бъде чут. Не сме обсъждали бойкоти. Убеден съм, че на 20 декември ще можем да представим общо решение."

За тази дата е насрочена глобална виртуална среща на всички 211 страни членки на ФИФА, по време на която се очаква да бъде проведено и гласуване на предложената реформа. Държави от най-футболния континент след Европа - Южна Америка, също се обявяват срещу реформата и плашат с бойкот.

Подобни статии