Най-най-най- на тунелите в света (СНИМКИ)

Изкопават милиарди кубици пръст, за да минат под земя и вода

Готардски базисен

Неотдавна се навършиха 30 години от откриването на един от най-впечатляващите за времето си тунели в света - жп тунела Сейкан в Япония, който свърза островите Хоншу и Хоккайдо. Тунелът е невиждан за времето си с това, че е и най-дълъг - 23 км, и най-дълбок - 140 метра под морското дъно. Технологиите обаче се развиват толкова бързо, че днес той не е първенец в нито една надпревара. Вижте кои са най-уникалните тунели в света.

Най-дългият

Готардски базисен

На дълбочина от над 2300 метра този тунел намали пътуването от Цюрих до Милано с цял 1 час. Той е дълъг цели 57 км и свързва градовете Eрстфелд в Швейцария и Бодио в Италия. В него влаковете на места достигнат скорост от 250 км/ч и го преминават за 20 минути. 3200 км меден кабел е бил използван при построяването му - достатъчно да се опъне от Мадрид до Москва.

Най-дългият подводен

Под Ла Манш

Тунелът свързва остров Британия и Европа с входове при Фолкънстоун в Англия и Па дьо Кале във Франция. Това е тунелът с най-дълга подводна секция в света - 37,9 км. Макар и доста иновативен като строителство, идеята за тунела е от 1802 г., когато френският инженер Албер Матю, който обаче предлагал и построяването на изкуствен остров в средата на Ла Манш, където конете да си почиват. 1802 г. е било все пак.

Най-дългият шосеен

Лаердал

Тунелът Лаердал в Западна Норвегия е най-дългият шосеен тунел в света - 24,5 км. Цената му също е впечатляваща. Той струва $153 млн., или по $6,250 на метър. Дължината на тунела е такава, че инженерите са измислили различни приспособления за борба с клаустрофобията и умората. Така сега вътре има кухини, осветени в различни цветове на всеки 6 км, които дават възможност за почивка и доставят удоволствие за окото.

Най-високият

Айзенхауер

Тунелът „Айзенхауер“ е най-високият магистрален тунел в света с надморска височина от цели 3401 м. Преди откриването му пиян шофьор решил да бъде първият преминал през него, но бил арестуван. В съда обаче бил оправдан, след като адвокатите му доказали, че указателните табели на входа на тунела не са били точни.

Най-витиеватият

Спирален

Тунелът „Спирален“ е впечатляващ със своята форма на винт. Иначе казано, трасето му се върти в постоянен кръг и така качва шест нива. Дължината му е 1650 метра, а с всеки кръг се изкачвате с 22 м за обща денивелация между вход и изход от 132 м. В горния си край тунелът разкрива прекрасна гледка към долината Драмен и разполага с бирария, ресторант и музей на открито.

Най-дългият ръчно прокопан

Гуолян

Преди построяването на тунела Гуолян едноименното село било свързано със света чрез пътека през планината Тайхан, по която едва можели да се разминат две мулета. През 1972 г. обаче 13 местни решават да прокопаят тунела на ръка. Трима умират при строителството, но накрая тунелът е готов и днес той и селото са туристически атракции по тази причина. Тунелът е изключително стръмен и тесен и на места има отвори към пропастта. Затова шеговито го наричат „тунелът, в който нямаш право на грешки“.

Най-умният

SMART

SMART е тунел в Куала Лумпур, Малайзия, и представлява тунел и съоръжение за борба с наводненията едновременно. Може да бъде изцяло наводнен с цел да прекара милиарди тонове дъждовна вода към морето, а само час по-късно по него отново да преминава регулярният трафик. В нормално време тунелът прекарва коли. При тропически дъждове е просто един подземен канал.

Най-цветният

Бунд

Бунд е подводен тунел, който свързва центъра Бунд в Шанхай, Китай, с телевизионната кула Пърл в квартал Луджазуи. В момента придвижването през него става с дистанционно управляеми електрически колички. Тунелът е дълъг 650 метра и е изпъстрен с психеделично осветление и шантави визуални LED ефекти. Пътуването е замислено да наподобява спускане към ядрото на Земята.

Подобни статии

 • Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

  Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

  Роналдо още държи първенството, Скалата изпревари Ариана Гранде

  В днешно време любовта към известните личности по света и у нас лесно може да бъде измерена. Не става въпрос за продължителност на аплодисменти в концертна зала или за закупени билети в киносалоните, а за брой лайкове в социалните мрежи. Ето кои са Топ 5 сред първенците по последователи в Инстаграм за 2021 година, които не се различават от предходната, но се наблюдават някои рокади.

  344
 • ЮНЕСКО в чиния

  ЮНЕСКО в чиния

  Топ 10 на вкусотиите, признати за културно наследство

  Националната кухня е важна част и огледало на традициите във всяка страна. Някои храни и напитки дори успяват да влязат в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Те се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място. Медията Евронюз, цитирана от БГНЕС, събра класация с Топ 10 на вкусотиите в списъка на ЮНЕСКО. Ето кои са те.

  211
 • Топ 10 Филмови и телевизионни локации по света

  Топ 10 Филмови и телевизионни локации по света

  Обиколили сте Седемте чудеса на света, най-романтичните градове и най-красивите плажове и търсите нови дестинации? Свежа идея е да се впуснете в пътешествие към топ 10 на местата, които най-често виждаме на големия екран с пуканки в ръка. Проучване, осъществено от британския уебсайт GoCompare, издаде най-популярните локации за снимки на любими филми и сериали. Повечето от тях се намират в щата Ню Йорк, а само едно място в класацията е извън САЩ.

  317