Най-скъпият чай излиза $1 200 000 за кило

Пуснаха филтри за запарка с 280 диаманта

„Да Хонг Пао“ се счита за най-скъпия чай в света.

Чаят сгрява тялото и отпуска душата в студените зимни дни. В доста страни по света обаче най-консумираната напитка след водата е издигана в култ целогодишно. Приготвянето и пиенето й се е превърнало в цяло изкуство с почти 1600-годишна история. Именно от Азия тръгва и традицията една чаша чай да се окаже по-скъпа дори от златото.

 

Трудно е да си представим, че обикновени сушени листа, ползвани за запарка, могат да струват 1 милион долара. Но килограм от вида „Да Хонг Пао“ (Da Hong Pao) се оценява на 1,2 млн. Този чай датира още от династията Мин, или от 1368 г. Ето защо в Поднебесната империя продуктът е обявен за национално богатство, обикновено подаряван на някакви много важни или заслужили люде. Процесът на приготвяне на Da Hong Pao и до днес остава строго пазена тайна. Легендата гласи, че майката на китайския император била тежко болна, но успяла да се излекува именно с този чай.
Днес оригиналните листенца струват 30 пъти теглото си в злато. Аналозите пък вървят около 100 долара за килограм.

Шпионаж

Майстори обясняват, че истинският „Да Хонг Пао“ е толкова скъп, защото в цял свят са останали само три чаени храста, растящи високо в планината Уишан. Любопитен факт е, че през 1849 г. британският ботаник Робърт Форчън идва там с цел агроиндустриален шпионаж. По това време британците са обсебени от чая, който закупуват с тонове от Китай редом с коприната и порцелана. Форчън се преправя на местен и успява да се сдобие със семена на друг черен чай, който после успява да развъди в Индия, поставяйки началото на индустрия за милиарди. В света вече се е оформил и голям пазар, в който „фито-брокери“ свързват богати колекционери от цял свят.

Панда

Следващият в класацията на най-скъпите чайове в света е „Панда Дунг“ (в превод „фекалии от панда“). Той се търгува по 70 хил. долара за килограм. Но ако нямате толкова, и 200 долара за една чаша ще ви стигнат. Високата цена не спира хората да продължават да пият този специален чай от животински екскременти. Пандите се хранят само с див бамбук, но храносмилателната им система е в състояние да усвои едва 30% от веществата в изяденото. Останалите 70% от нутриентите се отделят с изпражненията, които се събират за наторяване на чаените дървета. Екскрементите са богати на аминокиселини и полифеноли, които после придават на напитката неповторим орехов вкус и аромат на малц.

3000 долара

Тигуанинът е разновидност на чая улонг, разпространен в Тайван, Тайланд и Китай. Той е доста по-евтин - 3000 долара за килограм, и се счита за най-скъпия, продаван свободно във Великобритания. Води началото си от Х1Х век, а името му идва от Желязната богиня на милостта, тачена от будистите.
Представлява комбинация от черен и зелен чай, които са ферментирали. Интересен факт е, че с листата му могат да се правят напитки до седем пъти, като след това те започват да губят вкуса си.
В здравословен план се счита, че подобрява зрението, състоянието на кожата, плътността на костите, засилва и метаболизма.
Дърветата се отглеждат на най-високата планина в провинция Фуджиан. Брането и сушенето също са цяло изкуство. За да има богат аромат, се берат стръкове с една пъпка и три листенца. Първоначално листата се сушат на топъл въздух. После се разклащат в бамбукови кошници, за да се наранят връхчетата им. Това води до определено ниво на окисляване по време на следващите процеси от обработката.

Юбилей

През 2005 г. британската чайна компания „ПиДжи Типс“ (PG Tips) реши да направи нещо грандиозно, за да отбележи своята 75-годишнина. За целта пусна ултралуксозна чаена серия (PG Tips Diamond Tea Bag) с филтърни торбички, инкрустирани с диаманти. Едно такова чайче се продава на дребно за по 15 000 долара. Броят на диамантите в една кутия са 280. Съдържанието в нея са имперски листа, отглеждани в плантация Макайбари, Индия. Това се счита за най-скъпия черен Дарджилинг чай в света.

Винтидж

„Винтидж Нарцисъс“ е разновидност на улонг-чая и се добива в планината Уий. Този чай излиза „само“ 6500 долара за килограм. Характеризира се с чаени пъпки с цвят на злато и многослоен вкус, който не прилича на никой друг. Заради високата си степен на оксидация (60%) напитката има шоколадов и дървесен вкус с нотки на цветни и орехови нюанси. Един от най-скъпите чайове се продава в 50-годишна кутия, която е желан обект за колекционери от цял свят.
Самият чай улонг и неговите видове се славят, че регулират теглото, като помагат дори при състояние на чернодробна стеатоза.
За най-здравословен пък се счита чаят „Тиенчи“ - разновидност на женшена. На външен вид той прилича на малки броколи. На Изток този природен дар се слави като панацея, която лекува всичко.


Пият златен и с изпражнения на насекоми

Чай, известен като Златни връхчета, се добива само на едно място в света и се бере в точно определен ден в годината. След сушенето накрая листенцата се подлагат на позлатяване с 24-каратово злато. В Азия се смята, че пиенето на благородния метал подмладява и укрепва тялото. Този чай може да се открие само в Сингапур.
Чаят „Пу Пу Пуеър“ (Poo Poo Pu-Erh) пък представлява изпражнения на насекоми. Те се хранят само с чаени листа, а фермерите събират екскрементите им с пинцета и лупа зрънце по зрънце. Характерно за него е, че с времето ароматът и вкусът му се усилват, така че може да се съхранява с години.
Този странен чай е открит през ХVIII век и, разбира се, е бил поднасян само на императора. Подобен вид, наречен Пуеър, пък отлежава като виното, мачкан на калъпи. Най-ценни са 50-годишните. Водата се слага за 10 секунди, след това се изхвърля. Това „отваря листата“. След това се запарва с нова порция гореща вода между 2 и 5 минути.

Подобни статии