Най-вкусното чудовище цъфти в Ботаническата

Плумерия

Омайващ букет от тропически аромати на ванилия, жасмин и мед изпълниха Ботаническата градина на БАН в София в средата на август. Точно сега зреят малките, но изключително ароматни и вкусни плодове на клементините (вид мандарини - б.а.), които са цъфтели през пролетта. В момента градината представлява истински рай от цитруси, цъфтящи лиани и екзотични дървета и растения, непознати за нашите ширини.

Едно от растенията, което предизвиква любопитството на посетителите, е мощната лиана Монстера, което на български означава Чудовище. Има различни легенди за името му. В Палермо например твърдят, че плодовете му са толкова вкусни, че могат да се определят само като чудовищни. Според Анита Комшева, която е шеф на оранжерията на тропическите растения, то е от семейство Змиярникови и се нарича така, защото прилича по някакъв начин на това влечуго. Това е лиана от тропиците с произход от Южна Америка. Много агресивна, не се спира пред нищо, за да си проправи път. Увива се около дърветата, без да паразитира върху тях, а да търси опора. Монстерата има и яки въздушни корени, които наистина приличат на пълзящото влечуго.

Всъщност неговите цветове приличат на царевичен кочан, но е характерно за семейство Змиярникови, че цъфтят винаги с такова съцветие. При чудовището кочанът е обагрен в зелено, а спатът е присъцветен лист. Тя обясни, че и при филодендроните, които са от същото семейство, цъфтежът е подобен, а истинският цвят е самият кочан.

Анита Комшева разказа, че плодът зрее няколко месеца и ако се вкуси, преди да е готов, е отровен. Той прилича на царевица и се разбира, че е узрял, когато всяка една кутийка придобие жълт цвят. Което е сигнал за прекрасния му вкус, наподобяващ сочен ананас.

Ако искате да помиришете оригиналния аромат на световноизвестния парфюм, който носи името и на един от най-четените криминални романи „Шанел №5“, то трябва да се приближите до дървото иланг иланг. Ботаническата градина го притежава от тази пролет и е подарък от запален колекционер на екзотични растения. Стигнало е почти 1,50 м височина и в момента цъфти. На екватора и тропиците всъщност иланг иланг достига до 5 метра. С неговите венчелистчета се посипват сватбените легла, защото му се носи славата на афродизиак. Във Филипините, които са имали монопол върху производството на масло от иланг иланг, то се наричало още жасмин на бедните.

В момента по цялото растение има цветове с различна степен на узряване, разказа Анита Комшева. Зелените са със слаб аромат, а жълтите са с по-силен. Очаквах да е по-интензивно уханието, пошегува се Комшева.

Според нея много по-опияняващ мирис има плумерията, чиито цветове сякаш излъчват едновременно аромат на мед и ванилия. Тя разказа, че това растение е от много интересно семейство, което включва и много отровни растения. То е като дърво, расте като сукулент в тропическите гори, достига до 3-4 метра, силно разклонено, а по възлите с много цветове, в бяло и жълто, жълто и червено. Любопитно е да се научи, че всяко отделно цветче на плумерията не издържа повече от 24 часа, след което пада. Дървото цъфти около половин година, от началото на юни до края на октомври, тоест в най-слънчевите месеци от годината.

По нашите ширини на него горещото и сухо лято му пречи, защото то обича тропическо, да е на много висока въздушна влага. Затова към плумерията, която се гледа в оранжериите, непрекъснато се пулверизира вода, не се оставя да просъхне. Всъщност то обича висока въздушна влажност, но просъхнала почва, като и тя не бива да се оставя да изсъхне.  

Малки вкусни клементини

В ботаническата градина има цяла гора от цитрусови дръвчета. Като се започне от тривиалните лимони, мине се през портокал, мандарина, а в момента налива плод прекрасната клементина, вид мандарина, отглеждана в Португалия. Въпреки че плодовете са малки, са изключително вкусни и ароматни, увери Анита Комшева. Тя допълни, че в  градината расте и силовиден лимон, чийто плод в долната си част има връхче, което е по-издължено. Портокалите цъфтят през цялата година, като могат едновременно и да плододават.  Най-вкусни и съдържащи витамини обаче са тези плодове, които са завързали от цветовете през пролетта февруари-март-април според Комшева.

Тя припомни за хората, които отглеждат у дома цитруси, че ако растат на терасата, в тези горещини трябва да се засенчват през деня. Да не се оставят с пресушена почва, а когато слънцето залезе или пък много рано сутрин обилно да се пръскат с вода. Защото листата имат нужда от висока влажност, а по този начин ще се отнеме и от високата температура, която достига по терасите. Защото трябва да признаем, че ако термометърът сочи 35 на сянка, на открито вероятно удря 50 градуса, което измъчва растенията, обясни Комшева. 

Подобни статии