Намалява броят на американците, които подават молби за помощи при безработица

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, е намалял миналата седмица до ново най-ниско равнище от избухването на пандемията, което е доказателство, че съкращенията намаляват, тъй като компаниите държат персонала си, предаде Асошиейтед прес.

Молбите са намалели с 6000 до 290 000 миналата седмица, което е трети пореден спад, съобщи министерството на труда. Това е най-малкият брой хора, кандидатствали за помощи от 14 март 2020 година, когато се засили пандемията. Молбите за помощи при безработица, които обикновено проследяват съкращенията, намаляват постоянно след отчетените около 900 000 през януари.
Равнищата на съкращенията все повече се връщат към нормалното, но това не е така в много други аспекти на пазара на труда. Наемането забавя темп през последните два месеца, въпреки че компаниите и други работодатели са обявили близо рекорден брой нови работни места.
Високопоставени ръководители като президента на УФР Джероум Пауел изразиха надежда, че повече хора ще си намерят работа през септември, когато започне отново учебната година, което ще облекчи домакинствата с грижите за децата и след приключването на допълнителните правителствени помощи за безработица в страната.
Досега обаче това не се случва. Вместо това, някои наблюдатели започват да се замислят дали някои, които са имали работа преди пандемията и са я изгубили, не са спрели окончателно да търсят нова

Подобни статии