Направена е предварителната организация за евакуация на екипажа на кораба Verа Su

Миналата нощ е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб Vera Su в местността Яйлата. "Действията са превантивни, държавата трябва да има предварителен план и модел на поведение, а не да се чака последния момент", коментира министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Състав от девет алпинисти и водолази са разработили два паралелни способа за евентуална евакуация - въжена линия тип "тролей" и обезопасителна мрежа.
От МТИТС посочват, че в местността Яйлата е даден брифинг на Кризисния щаб от директора на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" при Изпълнителна агенция "Морска администрация" Румен Николов. По думите му се вижда процеп на носа на плавателния съд, но проникването на вода е слабо и не е довело да нарушаване целостта на хамбара на кораба. Преди последващ опит за освобождаване на кораба, ще бъде извършен отново водолазен оглед, се посочва в съобщението.
Поддържа се непрекъснат контакт с екипажа и са осигурени провизии. От МТИТС отбелязват, че е изпратено искане за становище до собственика на кораба за евентуална евакуация, но той е отговорил, че моряците на борда са в безопасност.

Подобни статии