Напрежението между Китай и Тайван ескалира, пишат британски издания

В. "Таймс" обръща внимание на предупреждението на Китай, че по всяко време би могла да започне война с Тайван. Британското издание пояснява, че предупреждението е отправено, след като Пекин изпрати рекорден брой бойни самолети в зоната за идентификация на тайванската противовъздушна отбрана. Това подхрани опасенията, че напрежението в региона може да ескалира и да доведе до военен конфликт, отбелязва "Таймс".

"Дейли телеграф" се фокусира върху разговора между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин, проведен с цел намаляване на напрежението между Китай и Тайван. Британското издание обръща внимание на думите на американския президент, че при разговора със Си двамата са се споразумели да се придържат към "Тайванското споразумение". Очевидно Байдън има предвид дългогодишната американска "политика на един Китай", съгласно която Вашингтон официално признава Пекин, а не Тайпе, и американския закон за отношенията с Тайван, в който ясно се посочва, че решението на САЩ да установи дипломатически връзки с Китай, а не с Тайван, е базирано на очакването, че бъдещето на Тайван ще бъде решено по мирен начин, изтъква "Дейли телеграф".

Китай засили натиска върху Тайван до безпрецедентни нива в отговор не само на политиките на Тайпе, но и във връзка с дипломатическите жестове на САЩ и техни съюзници по отношение на самоуправляващия се остров, пише за в. "Индипендънт" журналистът Ахмед Абудух. Натискът включва навлизане на китайски бойни самолети в зоната за идентификация на тайванската противовъздушна отбрана. Само за четири дни в зоната са навлезли близо 150 китайски самолета, отбелязва Абудух. С тези си действие Китайската комунистическа партия постига едновременно две цели: да изтощи тайванските военновъздушни сили и да тества решимостта на правителството на тайванската президентка Цай Ингвен. Подобни действия повдигат духа на китайския народ и подхранват националистическите настроения по време на китайската "Златна седмица", по време на която се чества и националният празник на Китай. От другата страна на Тайванския проток, в Тайпе, хората смятат, че целта на подобни войнствени действия от страна на Китай е да ги превърнат в заложници на постоянния страх от евентуална война, изтъква журналистът.

Макар че спекулациите, че Китай ще предприеме военни действия срещу Тайван да се засилват, времето и характерът на тези действия продължават да са предмет на дебат сред анализаторите и представителите на властите, пише в. "Гардиън".

Подобни статии