Народното събрание отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Ще гласуваме и с машини, и с бюлетини

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс, като приеха повторно текстовете за промяна. Това стана с 124 гласа "за", 89"против" и 0 "въздържал се". Вчера то бе отхвърлено и в правната комисия.

Президентът върна текстовете, които предвиждаха да може да се гласува в секциите над 300 души и с хартия, и с машина, въпроси от естеството на ВНС да могат да се подлагат на национален референдум, прехвърлянето на отговорността за закупуването или наемането на машините на ЦИК, както и, че информационно обслужване ще обработва данните от изборите.

По време на дебатите социалистът Крум Зарков обясни, че в България били провеждани експерименти. Той оприличи работата върху изборния кодекс на сапунена опера. По думите му ветото на президента било шанс да се преразгледат и да бъдат решени проблемите.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви ,че ще подкрепят ветото и ще гласуват против законопроекта. По думите му имало опит да се измести същината на проблема. Според него всички невалидни бюлетини се дължали на преференциалното гласуване. Той попита защо изпълнителната власт прехвърля отговорността на ЦИК.

Колегата му Халил Летифов изрази мнение, че дебата се водел за пореден път. По думите му трябвало да се отнесат по- отговорно към него. Той подчерта, че преди няколко седмици се водел този дебат, но не довел до нищо добро.

Председателката на НС Цвета Караянчева пък заяви, че хартията била избор на гражданите. Тя даде пример с това, че в нейния избирателен район- Кърджали идвали симпатизанти на БСП и й казвали да не позволяват да се въведе изцяло машинно гласуване.

Шефката на правна комисия Анна Александрова пък цитира доклада от последното смесено гласуване- изборите за ЕП, в който се казва ,че недействителните бюлетини били малко над 3%, а не много както заяви социалиста Филип Попов. По думите й малко под 72% са предпочели да гласуват с хартия, където е имало и двата избора.

Колегата й Красимир Ципов засегна мотивите на президента за това, че ЦИК нямал капацитет да се справи с определянето на техническите изисквания. Той даде да се разбере, че отпечатването на бюлетините е работа на ЦИК. „С този закон само се доразписва по-ясно какви са компетенциите на ЦИК“, подчерта Ципов и призова да се гласува за повторното гласуване на закона.

Подобни статии