Народното събрание ратифицира споразумението за дарение на 51 480 дози от ваксината на Pfizer на Република Северна Македония

Народното събрание ратифицира със 146 гласа "за" споразумението за дарение на 51 480 дози от ваксината на Pfizer на Република Северна Македония.

Дозите ваксини, които ще бъдат дарени са с партидни номера FA7083, FC8736 и FA4632 и със срок на годност до 30 септември 2021 г. Дарението е на стойност 1 560 635 лв.
В хода на разискванията на ратификациите здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че ако Народното събрание не вземе днес решение и ако отложи ратификацията, ваксините няма да могат да бъдат предоставени на Република Северна Македония. Той поясни, че компанията "Пфайзер" не е разрешила на нито една страна да предоставя, продава или дарява ваксини, без ратификация на Народното събрание и апелира към народния представител Христо Гаджев от ПГ "ГЕРБ-СДС" поне за тази ратификация да не прави предложения за промени, за да не бъде спряно дарението.
Пред журналисти министър Кацаров поясни, че това е първото дарение на ваксини за Република Северна Македония. По думите на Кацаров то е трябвало да се извърши още юни месец, но поради процедури, независещи от нас, се е провалило и впоследствие самата Република Северна Македония се отказала.
"Сега съм много благодарен на Народното събрание, че спря с игричките", каза Кацаров.
Останалите споразумения за дарения на ваксини срещу COVID-19 поради заявка за предложения за промени на законопроектите между първо и второ четене ще бъдат повторно разглеждани, за да бъдат ратифицирани. Срокът за предложения е три дни.
В мотивите към предложените законопроекти за ратификация се цитира доклад на главния държавен здравен инспектор, който информира Народното събрание за това, че към 11 юни 2021 г. в склада на "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД са налични 300 000 дози ваксина Vaxzevria и 100 000 дози ваксина Comirnaty, които вследствие на ниския темп на ваксиниране в страната са в риск от бракуване поради изтичащ срок на годност.
Депутатите приеха на първо четене законопроектите за дарения към Босна и Херцеговира и този за препродажба на ваксини на Кралство Норвегия. Предвижда се след ратифицирането на въпросните законопроекти Босна и Херцеговина да получи дарение от 50 000 дози ваксини на АстраЗенека на стойност 175 хиляди лева, а с Кралство Норвегия да бъде реализирана препродажба на 100 000 дози от ваксината на Moderna на стойност 3 780 620 лв.
Дозите ваксина на АстраЗенека са със срок на годност 30 септември. Тези на Moderna изтичат ноември - декември 2021 г.
Даниела Дариткова от ПГ ГЕРБ-СДС обясни, че това, че се бавят процедурите по ратификация, не спира процедурите по дарение или препродажбата им от Министерски съвет.
Тя постави въпроса за ваксинационната кампания у нас и нейната активация. Всички ние сме отговорни, защото позволихме политически спекулации с една толкова тежка тема, каквато е ваксинацията, отбеляза Дариткова.
Колегата й Христо Гаджев каза, че трите ратификации са разгледани единствено на заседание на Комисията по здравеопазване и отбеляза, че ще направи предложения между двете четения на законопроектите за ратификация.

Подобни статии